Itt az egyik legjobb almáspite recept

almás pite
Vágólapra másolva!
Ez az almáspite recept anyáról lányára öröklődik. Talán ez az első sütemény, amit egyedül is el tud már készíteni egy kislány. Számítsunk rá, hogy kóstolás után azonnal elkérik a barátnők a receptet.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

A tésztához

50 dkg finom liszt
1 ek/cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
15 dkg kristálycukor
1 csipet só
25 dkg margarin (oké, aki nem a családunk tagja, használhat vajat)
1 tojás
és annyi tejföl, hogy összeálljon a tészta, és ne morzsálódjon.

A töltelékhez:

1,5 kg savanykás alma
20 dkg kristálycukor
1/2 evőkanál őrölt fahéj
fél marék búzadara

almás pite Forrás: Shutterstock

A kenéshez
1 tojássárgája

1. A szárazanyagokat (liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, só) kimérem egy tálba, jól összekeverem.

2. Összemorzsolom a margarinnal.

3. Beleteszem a tojást, és annyi tejfölt, amennyitől összeáll. Ez a konyha hőmérsékletétől és a liszt minőségétől is függ, a semennyi és a két púpozott evőkanál között szokott változni.

4. Ha összeállt a tészta, kész is van. Letakarom, és beteszem a tállal együtt a hűtőbe.

5. Közben elkészítem a tölteléket. Az almát meghámozom, majd lereszelem. Nem szoktam felvágni, hanem körbereszelem a csutkáját, úgy sokkal gyorsabban megy. Mire ezzel elkészülök, a tészta ki is pihente magát a hűtőben. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra, légkeveréssel.

6. A tésztát kettéosztom, és az egyik felét deszkán, sodrófával tepsi méretűre nyújtom. A kinyújtott tésztát rácsavarom a sodrófára és áthelyezem a tepsire úgy, hogy pont befedje. Ha nem jött össze, nem baj, odanyomkodhatjuk a kezünkkel is, vagy kipótolhatjuk a túlcsorgó részekkel. Végső esetben kilisztezett sütőpapíron is nyújthatjuk a tésztát, akkor azzal együtt fordíthatjuk bele a tepsibe, majd a papírt lehúzzuk a hátáról, mint egy matricát.

7. A tésztát egyenletesen megszórjuk a búzadarával, ez fogja felszívni az alma levét.

8. A reszelt almából kicsavarjuk a levet a markunkkal, és egyenletesen eloszlatjuk. Az almalevet igazságosan elosztjuk a jelenlévők között, és megisszuk.

9. Az almára egyenletesen rászórjuk a 20 dkg kristálycukrot, majd rászórjuk a fahéjat is. A fehér cukorágyon szépen látszik, hogy hova jutott már a fűszerből.

10. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és befedjük vele a sütit. A tetejét megszurkáljuk, hogy a gőz el tudjon távozni, és megkenjük tojássárgájával.

11. 180 fokon, légkeveréssel az én sütőmben nagyjából 25 perc alatt sül meg.

12. Hagyjuk kissé hűlni, és csak azután szeleteljük.