Itt az egyik legjobb almáspite recept

2019.11.08. 09:48

Ez az almáspite recept anyáról lányára öröklődik. Talán ez az első sütemény, amit egyedül is el tud már készíteni egy kislány. Számítsunk rá, hogy kóstolás után azonnal elkérik a barátnők a receptet.

Hozzávalók:

A tésztához

50 dkg finom liszt
1 ek/cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
15 dkg kristálycukor
1 csipet só
25 dkg margarin (oké, aki nem a családunk tagja, használhat vajat)
1 tojás
és annyi tejföl, hogy összeálljon a tészta, és ne morzsálódjon.

A töltelékhez:

1,5 kg savanykás alma
20 dkg kristálycukor
1/2 evőkanál őrölt fahéj
fél marék búzadara

almás piteForrás: Shutterstock

A kenéshez
1 tojássárgája

1. A szárazanyagokat (liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, só) kimérem egy tálba, jól összekeverem.

2. Összemorzsolom a margarinnal.

3. Beleteszem a tojást, és annyi tejfölt, amennyitől összeáll. Ez a konyha hőmérsékletétől és a liszt minőségétől is függ, a semennyi és a két púpozott evőkanál között szokott változni.

4. Ha összeállt a tészta, kész is van. Letakarom, és beteszem a tállal együtt a hűtőbe.

5. Közben elkészítem a tölteléket. Az almát meghámozom, majd lereszelem. Nem szoktam felvágni, hanem körbereszelem a csutkáját, úgy sokkal gyorsabban megy. Mire ezzel elkészülök, a tészta ki is pihente magát a hűtőben. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra, légkeveréssel.

6. A tésztát kettéosztom, és az egyik felét deszkán, sodrófával tepsi méretűre nyújtom. A kinyújtott tésztát rácsavarom a sodrófára és áthelyezem a tepsire úgy, hogy pont befedje. Ha nem jött össze, nem baj, odanyomkodhatjuk a kezünkkel is, vagy kipótolhatjuk a túlcsorgó részekkel. Végső esetben kilisztezett sütőpapíron is nyújthatjuk a tésztát, akkor azzal együtt fordíthatjuk bele a tepsibe, majd a papírt lehúzzuk a hátáról, mint egy matricát.

7. A tésztát egyenletesen megszórjuk a búzadarával, ez fogja felszívni az alma levét.

8. A reszelt almából kicsavarjuk a levet a markunkkal, és egyenletesen eloszlatjuk. Az almalevet igazságosan elosztjuk a jelenlévők között, és megisszuk.

9. Az almára egyenletesen rászórjuk a 20 dkg kristálycukrot, majd rászórjuk a fahéjat is. A fehér cukorágyon szépen látszik, hogy hova jutott már a fűszerből.

10. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és befedjük vele a sütit. A tetejét megszurkáljuk, hogy a gőz el tudjon távozni, és megkenjük tojássárgájával.

11. 180 fokon, légkeveréssel az én sütőmben nagyjából 25 perc alatt sül meg.

12. Hagyjuk kissé hűlni, és csak azután szeleteljük.