Először alaposan meg kell mosni az uborkát. Az előkészített befőttesüvegek aljára kaprot teszünk, majd belenyomjuk az uborkákat. Ezt követően elkészítjük a levet a szokott módon: 1 l víz, 4 evőkanál só, 2 dl ecet, 4-5 gerezd fokhagyma, 10-12 babérlevél, ízlés szerint 2 evőkanál fekete bors, 2 evőkanál mustármag és 2 evőkanál kapormag,
fél teáskanál szódabikarbóna és fél teáskanál borkén 450 g uborkához.
Ezt a keveréket összeforraljuk, majd miután lehűlt, ráöntjük az uborkára. Az üvegre celofánt teszünk, rá a kupakot és így tesszük el télire. És hogy mitől marad ropogós és szép zöld?
Az ecetes lébe csempészett borkéntől és szódabikarbónától.
Ez az a titkos hozzávaló, pontosabban titkos hozzávalók, amelyeknek használata nagymamáinknak még evidens, nekünk azonban már talán tanulni kell.