Ez a hat élelmiszer negatív hatással van az agyműködésre

üdítő
Vágólapra másolva!
Minden szervünk fontos, és mindegyik ugyanolyan bánásmódot érdemel. Ez igaz az agyra is, amely az egész testet irányítja. Pont ezért talán nem ártana egy picivel több figyelmet szentelnünk neki. Kezdjük el visszaszorítani rossz szokásainkat, és legalább részben szabaduljunk meg ettől a hat élelmiszertől.
Vágólapra másolva!

1. Transzzsírok

A jó hír az, hogy nem minden zsír káros a szervezetünk számára. Ugyanakkor van egy fajtája, amely viszont annál inkább. Ezek a transzzsírok.

Megtalálhatók a csipszekben, készételekben, konzervekben, stb.

Kutatások során kimutatták, hogy a túlzott transzszírfogyasztás a kognitív funkciók hanyatlásához vezethet; csökkenhet az agy teljesítménye, károsodhat a memória.

Forrás: Shutterstock

2. Cukros italok

A cukros italoknak, mint az üdítők vagy a gyümölcslevek, egyáltalán nincs tápanyagtartalma. Rendszeres fogyasztásuk magas vérnyomáshoz, magas koleszterinszinthez, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához

és demenciához is vezethet.

Ugyanakkor a nagy mennyiségű fruktóz, amely a legtöbb ilyen italban megtalálható, csökkentheti a tanulási képességeket, károsíthatja a memóriát és az új idegsejtek képződését.

3. Finomított szénhidrát

A finomítási folyamat során az összes rost és tápanyag elveszik a gabonából. Magas a glikémiás indexe, gyorsan cukorrá alakul a szervezetben, és megemeli a vércukorszintet. Ugyanazokat a problémákat okozza, mintha egyenesen cukrot ettünk volna.

Tanulmányok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik sok finomított szénhidrátot fogyasztanak, rosszabbul teljesítenek a nonverbális intelligenciateszteken.

4. Feldolgozott élelmiszerek

Fontos tápanyagokat nem, ugyanakkor túl sok sót, zsírt és cukrot annál inkább tartalmaznak. Ez az úgynevezett nyugati étrend, amelynek elsődleges szempontja a kényelem és a gyorsaság – a lassan készült házi ételek hátrányára.

Ez az étrend ugyanakkor az agyszövet károsodásához is vezethet.

Ezért néha nem árt lecserélni a gyors élelmiszereinket inkább valami természetesre.

5. Alkohol

Nem meglepő, hogy az alkohol is a listán van, ugyanis rendszeres fogyasztása megzavarja a neurotranszmittereket, amelyekkel az agy kommunikál.

6. Aszpartám

A mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám gyakori fogyasztása negatív hatással lehet az érzelmek tanulásának és szabályozásának képességére. Viselkedésbeli és kognitív problémák is jelentkezhetnek miatta.

Egy korábban írt tanulmány pontosan erről számol be: a vizsgálatban részt vevőktől azt kérték, hogy 8 napon keresztül fogyasszanak magas aszpartámtartalmú élelmiszereket.

Már ez után a néhány nap után is megmutatkozott a hatása: alacsonyabb pontszámokat kaptak a mentális teszteken, ingerlékenyebbek lettek, és depressziósnak érezték magukat.

Nem kétséges hát, hogy az étkezés óriási szerepet játszik az agy működésének egészségében is. Általában véve minél természetesebb alapanyagokat és ételeket fogyasztunk, annál inkább védjük az agyunkat.