Ezzel a titkos trükkel még finomabb az articsókaleves

articsóka leves
Vágólapra másolva!
Egy hideg éjjelen csak egy forró leves képes úgy felmelegíteni, hogy végleg elmúljon a borzongás. Az egyik kedvencünk az articsókaleves, amely olcsón és gyorsan elkészíthető. Ugyanakkor nem számít, mennyire egyszerűek az összetevők, a végeredmény egy valódi luxusfogás.
Vágólapra másolva!

Az articsóka a Földközi-tenger vidékéről származik, szívesen használják a mediterrán konyhákban. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel magas a rosttartalma, csökkentheti a vércukorszintet,

javíthatja az emésztését, valamint a szív és a máj egészségét.

Az olasz zsidó konyha egyik kiemelt fogása a carciofi alla giudia, vagyis a rántott articsóka, amit a római zsidók kifejezetten imádnak. Hasonlóan az articsókaleveshez, amely a köreikben szintén egy kedvelt étel.

Ezúttal ezt fogjuk elkészíteni!

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Articsókaleves

Articsóka helyett használhatunk paszternákot is. A végeredmény ugyanolyan finom.

Hozzávalók a leveshez:

  • 600 g articsóka
  • 300 g burgonya
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 160 ml extra szűz olívaolaj
  • 2 közepes hagyma, apróra vágva
  • só és fekete bors
  • 1 nagy marék friss kakukkfű
  • 1,2 liter húsleves alaplé vagy víz

Hozzávalók a salsa verde szószhoz:

  • 50 g mogyoró
  • 1 nagy maréknyi friss petrezselyem, durván aprítva
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, összetörve
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 2 evőkanál vörösborecet

Elkészítés:
Készítsük elő az articsókát a videóban látható módon, azután hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk közel azonos méretű darabokra és hagyjuk állni egy tál hideg vízben.
Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat. Pirítsuk meg rajta a hagymát, sózzuk és borsozzuk.
Adjuk hozzá a kakukkfüvet, majd az articsókát és a burgonyát, végül az alaplevet vagy a vizet. Hagyjuk forrni 25-30 percig.
Közben készítsük el a szószt. Egy mozsárban dolgozzuk össze a mogyorót, a fűszernövényeket, a fokhagymát és a kapribogyót.
Ha durva masszává válik, adjuk hozzá az ecetet, a maradék olívaolajat, majd ízesítsük ízlés szerint.
Vegyük elő a botmixert és krémesítsük a levest, illetve a szószt is.
Tálaljuk a levest a szósszal.