A házi almaecet üti a boltit, ez a kávéital pedig a sütőtökös lattét

5 DIY trükk a mitesszerek ellen almaecet
Vágólapra másolva!
A múlt héten a receptjeinket kedvelték a legjobban. Többek között megnéztük, hányféleképpen készíthetünk tócsnit, mely kávéitalok ütik ki a nyeregből a sütőtökös lattét, illetve hogyan körözi le a házi almaecet a boltit. Megtudtuk, milyen előnye van annak, ha korán vacsorázunk, illetve mitől lesz tökéletes a sült pulyka Jamie Oliver szerint. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

3 különleges forró csokoládé a hideg napokra

Egy hideg reggelen nincs is jobb egy pohár forró csokoládénál: meleg ölelésbe burkol és édesen kényeztet. Ezúttal három olyan receptet hoztunk, amelyben egy-egy titkos hozzávaló teszi még izgalmasabbá kedvenc italunkat.

Fánkok a világ körül: csontvelővel töltött és arannyal bevont

A fánk imádnivaló. Lekvárral, porcukorral, töltve vagy töltelék nélkül, csokoládéval, esetleg pudinggal – mindegy, csak fánk legyen. A legtöbb nemzet a maga képére formálta, és kitalálta saját receptjét és ízesítését. Nem hittük volna, de léteznek olyan fánkok a világon, amiket talán nem szívesen ennénk meg.

Forrás: Shutterstock

Az egyik ilyen a Krispy Kreme nevű cég nevéhez köthető, akik úgy döntöttek, újragondolják a mi édes fánkunkat, és egy darált hússal, sajttal és szósszal tálalt zsíros szörnyeteggé változtatták. Mint egy elfuserált hamburger. A Luther Burger csodafánkja is megdöbbentő: kacsamájjal és lekvárral töltik.

Nem tudja, mit főzzön a hétvégén?

Akár vendégeket vár, akár csak a család eszik együtt, ezek után a fogások után garantáltan megnyalja mindenki mind a tíz ujját. Elkészítésük kicsivel több időt igényel, mint egy gyors recept esetén, ugyanakkor megéri minden fáradozás.

Négy túlértékelt étel, amiket nem érdemes fogyasztani

Úgy tűnik, mintha minden héten hozzáadnának egy tételt a túlnépszerűsített szuperételek listájához. Néhányuk tényleg csodával határos egészségügyi tulajdonságokkal bír, ugyanakkor van közöttük néhány, amit nem baj, ha figyelmen kívül hagyunk.

Forrás: Shutterstock

Manapság a táplálkozás nagyon kimerítő. Nehéz megválasztani, mikor mit és hogyan együnk. Főleg mivel a szakemberek véleménye továbbra is ellentmondásos számos alapanyagot illetően. Hasonlóan vagyunk a szuperételekkel is: vannak, akik népszerűsítik, míg mások nem tartják olyan fontosnak.

Újra összecsapnak a magyar szakácsok, megkezdődnek az elődöntők

A hétvégén megkezdődtek a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntői, a téma ezúttal "a nyári ételek" – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Így tartósították a csontvelőt az őskorban

Izraeli tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy az őskori emberek eltették az állatok csontjait, hogy később meg tudják enni belőle a csontvelőt. Ez a legkorábbi bizonyíték arra, hogy 200 000 és 420 000 évvel ezelőtt az emberek előre gondolkodtak a jövőbeli igényeiket illetően.

Forrás: Shutterstock

A kutatók a csontmintákat a Tel Aviv közelében lévő Qesem barlangban elemezték. A csontok felületén vágásnyomokat találtak, ami a megőrzéssel és a késleltetett fogyasztással lehetett összhangban. A kutatók szerint ezeket a vágásokat ugyanis azért ejtették, mert így próbálták lefejteni a csontról a kiszáradt bőrt.

Ha nem szereti a karfiolt, ezt a receptet akkor is imádni fogja

Valljuk be, a karfiol nem tartozik épp a kedvenc zöldségeink közé. Legalábbis sokunk így van vele. Inkább a tányér szélére piszkáljuk, minthogy megegyünk. Ám itt van ez a recept: tartalmaz ugyan karfiolt, mégis a kedvencünkké válik majd.

Milyen előnye van, ha korán vacsorázunk?

Ha korábban fekszünk le aludni, ki tudjuk magunkat pihenni, és másnap energikusan, felfrissülten ébredünk. Persze időben elaludni meglehetősen nagy feladat, hiszen mindig van mit csinálni még este is. Van azonban valami, amit megtehetünk magunkért, és akár későn, akár korán fekszünk le.

A vacsora időpontja az emésztőrendszerre is hatással van Forrás: Shutterstock

A korai vacsora egyik előnye, hogy segíti a fogyást. A szakértők szerint a legjobb, ha étkezéseinket reggel hat és este hét közé szorítjuk. Ilyenkor a test jobban hasznosítja az ételt, több kalóriát használ fel. Ennek eredményeképp csökkenhet az elhízás kockázata.

Jamie Oliver szerint így készül a legfinomabb sült pulyka

Egészben sült pulykát készíteni nem olyan nehéz, mint azt elsőre gondolnánk – főleg kezdőként. Csupán néhány alapdologra kell figyelni az előkészítés és a sütés közben, és akkor biztosan nem nyúlunk mellé. Lássuk, melyek ezek.

Recept Rómából: burgonyás, szalámis, sajtos „pogácsa"

Ezzel a kis kitekintéssel az olasz konyhára, feldobhatjuk a napunkat. A sok unalomig ismételt recept között jól fog esni ez a kis felüdülés. Fogyaszthatjuk uzsonnára, vacsorára, de akár snackként is. Tormával még finomabb.

C-vitaminban gazdag alapanyagok megfázás ellen

Egyre jobban érezzük a levegő csípősségét és az utcára lépve hamarosan meglátjuk a leheletünket is. Ahogy egyre jobban megyünk bele az őszbe, úgy leszünk egyre inkább kitéve a megfázásnak és az influenzának. Érdemes elkezdeni már most a felkészülést a következő alapanyagokkal.

Kíváncsi a Hányféleképpen készíthetünk tócsnit? című cikkre is? Akkor lapozzon tovább!