Nem tudja, mit főzzön a hétvégén?

leves
Vágólapra másolva!
Akár vendégeket vár, akár csak a család eszik együtt, ezek után a fogások után garantáltan megnyalja mindenki mind a tíz ujját. Elkészítésük kicsivel több időt igényel, mint egy gyors recept esetén, ugyanakkor megéri minden fáradozás.
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Francia mogyoróhagymaleves

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál vaj
  • 6 közepes mogyoróhagyma, vékony csíkokra vágva
  • 1 hagyma, vékony csíkokra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve vagy összetörve
  • 2 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 evőkanál apróra vágott zsálya
  • 1 teáskanál méz vagy barna cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csésze száraz fehérbor, Pinot Grigio vagy Sauvignon Blanc
  • 2 l húsleves alaplé vagy víz
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 2 babérlevél
  • 1 csipet fekete bors
  • 6 szelet kenyér vagy francia bagett
  • 1 csésze reszelt sajt
  • ½ csésze kéksajt

Elkészítés:
Pirítsuk meg a vajon a mogyoróhagymát, a hagymát, a fokhagymát és mézet – ez körülbelül 10-15 perc.
Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a zsályát. Főzzük további 3-5 percig.
Csökkentsük a hőt, szórjuk rá a lisztet és keverjük 1-2 percig.
Adjuk hozzá a bort, a húslevesalaplevet vagy a vizet, a szószt, a borsot és a babérlevelet.
Növeljük a hőt és forraljuk fel a levest. Főzzük 10 percig.
Amint a leves összerottyant, tálalhatjuk a kenyérrel vagy a bagettel, amelyet előzetesen megpirítunk és ráolvasztjuk a reszelt sajtot és a kéksajtot.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Fűszeres zöldséges rizs

Hozzávalók:

  • 25 g kesudió
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 250 g sárgarépa, hosszirányban elvágva
  • 2 vörös hagyma, apróra vágva
  • 2 zellerszár, apróra vágva
  • 2 nagy piros paprika, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 és ½ evőkanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál paprikaszósz vagy -paszta, csípős
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 600 g koktélparadicsom, félbe vágva
  • 400 g vesebab, átöblítve
  • 300 g hosszú szemű rizs
  • 400 ml víz
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:
Pirítsuk meg szárazon a kesudiót egy serpenyőben.
Hagyjuk kihűlni, azután durván aprítsuk fel.
Melegítsünk fel 1 evőkanál olajat és pirítsuk meg rajta a répákat – körülbelül 5 perc.
A többi olajat is melegítsük fel, pirítsuk meg rajta a hagymát és a zellert – ez körülbelül 10 perc.
Adjuk hozzá a paprikát és a fokhagymát, keverjük össze, majd jöhet hozzá a füstölt paprika, a kesudió, a paprikapaszta és a paradicsompüré.
Egy percig sütjük, azután adjuk hozzá a koktélparadicsomokat.
Két percig sütjük, majd jöhet bele a vesebab, a víz, a rizs, az ecet és a cukor.
Forraljuk fel az egészet, fedjük le és hagyjuk rotyogni 35-40 percig közepes lángon.
Tálaljuk melegen.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Karamellás-körtés sütemény

Hozzávalók:

  • 250 g vaj, kockára vágva + egy kevés a tepsi kivajazásához
  • 3 nagy tojás
  • 275 g cukor
  • 25 g nyers nádcukor
  • 1 teáskanál vaníliapaszta
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 200 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g aszalt körte, durván apróra vágva
  • 100 g étcsokoládé, durván aprítva
  • 3 evőkanál karamellszósz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és kenjünk ki vajjal egy 20x20 centiméteres sütőedényt.
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Tegyük a tojásokat, a cukrot és a nádcukrot egy edénybe és keverjük össze a konyhai robotgéppel. Keverjük hozzá az olvadt vajat, a vaníliát és a sót.
Óvatosan keverjük hozzá a lisztet, a sütőport, az aszalt körtét és a csokoládédarabokat.
Amint a tészta összeállt, öntsük a sütőedénybe. Öntsük rá a karamellt és ha maradt még egy kis csokoládé, akkor néhány darabot dobáljunk rá.
Tegyük a sütőbe és süssük 30 percig.