Milyen előnye van, ha korán vacsorázunk?

vacsora, ebéd
Vágólapra másolva!
Ha korábban fekszünk le aludni, ki tudjuk magunkat pihenni, és másnap energikusan, felfrissülten ébredünk. Persze időben elaludni meglehetősen nagy feladat, hiszen mindig van mit csinálni még este is. Van azonban valami, amit megtehetünk magunkért, és akár későn, akár korán fekszünk le, az alvás minőségibb lesz, mintha erre nem figyelünk.
Vágólapra másolva!

A korai vacsora egyik előnye, hogy segíti a fogyást. A szakértők szerint a legjobb, ha étkezéseinket reggel hat és este hét közé szorítjuk. Ilyenkor a test jobban hasznosítja az ételt, több kalóriát használ fel.

Ennek eredményeképp csökkenhet az elhízás kockázata.

Tudniillik, ha későn vacsorázunk, és a szervezet nem használja fel az elfogyasztott kalóriamennyiséget, zsírként raktározza el. Ez pedig elhízáshoz vezethet.

A vacsora időpontja az emésztőrendszerre is hatással van Forrás: Shutterstock

Testünknek több ideje lesz a vércukorszint stabilizálására, így kevésbé érezzük magunkat fáradtnak és ingerlékenynek. Sőt, ha korán vacsorázunk, több energiánk marad a lefekvés előtti teendőkre.

A vacsora időpontja az emésztőrendszerre is hatással van, hiszen, ha lefekszünk és elalszunk, a gyomorban lévő élelmiszert nem tudjuk megemészteni rendesen.

Ez savasodást, puffadást, gázproblémákat és hasi fájdalmat okozhat. Minél több idő telik el a vacsora és az elalvás között, annál jobb az emésztőrendszerünknek.

Ha tele van a gyomrunk, és úgy fekszünk le, túl sok jóra nem számíthatunk.

Az emésztőrendszer, bár nem teljes gőzzel, de az alvás során is működni fog, ami álmatlanságot és nyugtalan alvást okozhat. A késői étkezés hasonló hatással van az alvásra, mint az alkohol.