Jamie Oliver szerint így készül a legfinomabb sült pulyka

pulyka
Vágólapra másolva!
Egészben sült pulykát készíteni nem olyan nehéz, mint azt elsőre gondolnánk – főleg kezdőként. Csupán néhány alapdologra kell figyelni az előkészítés és a sütés közben, és akkor biztosan nem nyúlunk mellé. Lássuk, melyek ezek.
Vágólapra másolva!

Ha épp most szándékozunk a mélyhűtőből elővenni a húst, akkor ebből csak másnap lesz vacsora. Az egész pulykának ugyanis kell egy teljes nap, hogy kiengedjen. A legjobb, ha a hús szobahőmérsékletű,

mert így egyenletesebben fog átsülni.

Ha azt szeretnénk, hogy az ízek jól összeérjenek, akkor sütés előtt egy nappal be lehet fűszerezni a pulykát. Bár, ha néhány órával korábban tesszük ezt meg, vagy épp rögtön sütés előtt, akkor sem történik semmi.

Mielőtt betennénk a sütőbe, csomagoljuk be a lábvégeket és a szárnyak végeit is alufóliába, mert hamar megégnek és ez nem túl gusztusos látvány.

Pulykatömés Forrás: Táfelspicc

Ha tartunk tőle, hogy a hús száraz lesz, akkor vonjuk be az egészet szalonnacsíkokkal. Nagy divat a pulyka megtömése, ugyanakkor az is jó megoldás, ha inkább az aromás fűszerekre megyünk rá, ezzel adunk neki ínycsiklandó ízt.

Alapvető összetevője egy pulykának a hagyma, a fokhagyma, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya. Ezekkel bedörzsölhetjük a húst és együtt is süthetjük vele.

Gordon Ramsay a bőr alá töltött fűszervajra esküszik, ha egészben sült pulykáról van szó. Vajjal, olívaolajjal, citromlével, citromhéjjal, petrezselyemmel, sóval, borssal és fokhagymával készíti. Ennek két funkciója is van:

egyrészt ízes, másrészt szaftos lesz tőle a hús.

Ezzel megkenhetjük a bőrét és kikenhetjük a megtisztított hasüreget is. Sózzuk, borsozzuk, kerüljön bele hagyma, fokhagyma, citrom és babérlevél. Ezután jöhet kívülre a szalonna és voilá! Tökéletes!

Sütésnél használjunk húshőmérőt, hiszen enélkül csak találgathatunk, hogy rendesen átsült-e a szárnyasunk.

Ha a hús belső hőmérséklete 76 fokos, akkor a madár kész van. Ha folyton nyitogatjuk a sütőt, akkor a pulyka még nehezebben sült majd meg, mert a nyitott ajtón keresztül távozik a meleg. Ilyenkor a sütőnek újra fel kell melegednie az adott hőmérsékletre, több idő lesz, mire elkészül a hús.

Amint kivettük a sütőből a húst, tegyük félre legalább 15-30 percre, de lehetőleg 1 órára, mielőtt felvágnánk. Adjunk időt, hogy a hús leve visszaszívódjon. Addig készítsük el inkább a mártást.

Vagy próbáljuk ki Jamie Oliver jól bevált receptjét!

A kép csak illusztráció! Forrás: shutterstock.com

Jamie Oliver sült pulykája

Hozzávalók:

  • 1 szár friss zsálya
  • 12 csík baconszalonna
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 vöröshagyma
  • 2 zellerszár
  • 1 marék zsemlemorzsa
  • 1 marék aszalt sárgabarack
  • 300 g darált sertéshús
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 1 nagy tojás
  • 12 kis rozmaringlevél
  • 4 kg szobahőmérsékletű pulyka
  • 2 sárgarépa
  • olívaolaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1,1 liter zöldség-vagy húsleves alaplé

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt a maximum hőfokra.
Pirítsuk meg egy serpenyőben, olívaolajon a zsályát és 6 apróra vágott szalonnacsíkot.
Aprítsunk fel 2 gerezd fokhagymát, 1 hagymát, a zellert és tegyük a serpenyőbe.
Süssük, amíg aranybarna lesz.
Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a zsemlemorzsát. Amíg hűl, aprítsuk fel a sárgabarackot és azt is keverjük bele.
Ha a keverék teljesen kihűlt, adjuk hozzá a darált húst, a citromhéjat, a szerecsendiót, a tojást, sót és frissen őrölt fekete borsot. Alaposan keverjük össze.
A megmaradt szalonnacsíkokat vágjuk hosszában félbe. Aprítsunk fel 1 gerezd fokhagymát és a rozmaringot, azután keverjük össze. Helyezzünk egy keveset a szalonna végére és tekerjük fel. A végén 12 apró tekercset kell kapnunk.
Várjuk be a pulyka combját és alsócombját mindkét oldalt 6 helyen, majd toljuk bele a kis szalonnatekercseket. Ez fantasztikus aromát ad majd neki, ráadásul szaftos marad.
Hámozzuk meg a hagymát és a sárgarépát, azután negyedeljük.
Jól töröljük le a pulykát kívülről és belülről egy papírtörlővel, utána a nyaki résztől indulva emeljük meg óvatosan a bőrt. Töltsük meg a bőr alatti részt a darált húsos keverékkel. Végül hajtsuk vissza a bőrt, így akadályozva meg, hogy a töltelék kiszivárogjon.
Mérjük meg a pulykát és számítsuk ki a sütési időt. Körülbelül 20 percet számoljunk 500 grammonként.
Tegyük a madarat egy sütőtálcára, dörzsöljük be olívaolajjal és finoman fűszerezzük. Tekerjük be alufóliával, tegyük köré a felvágott hagymát, a sárgarépát és a maradék fokhagymát.
Tegyük a sütőbe és azonnal vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra. Süssük a kiszámolt időtartamig, használjunk húshőmérőt.
Amint letelt az idő, szedjük le róla a fóliát és pirítsuk még 45 percig.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk pihenni egy órát azután öntsük le a zsírt a sütőtálcáról, tegyük bele a lisztet és az alaplevet. Főzzük a keveréket, amíg besűrűsödik, ez lesz a mártásunk.
Tálaljuk a mártással a pulykát.