Depresszióhoz vezethet, ha folyton ezeket esszük

gyorsétel
Vágólapra másolva!
Ahogy a mondás tartja: azok vagyunk, amit megeszünk. És igazabb, mint hinnénk. Ez nemcsak a fizikai, hanem a mentális jólétre is vonatkozik. Hiszen azt már tudjuk, hogy ha gyorskaját eszünk, akkor felszaladhat néhány kiló felesleg, ám azt még nem, milyen hatással van az elfogyasztott étel a lelki állapotunkra.
Vágólapra másolva!

A Las Palmas de Gran Canaria és a Granada Egyetem tudósai által készített tanulmány szerint összefüggést találtak a gyorsételek fogyasztása, például fánkok, sütemények, hamburgerek és hotdogok és a depresszió kialakulása között.

Vagyis azok az emberek, akik több gyorsételt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel egyedülállók, rosszak az étkezési szokásaik, keveset mozognak és hajlamosak túlzásba vinni a munkát.

Ezek együttese táplálja a depresszió kialakulását. Ugyanakkor egészségesebb választással, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ez csökkenthető.

Összefüggést találtak a gyorsételek fogyasztása és a depresszió között Forrás: Shutterstock

A mediterrán étrend, amely közismerten sok növényi alapú ételt tartalmaz, leginkább gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és magvak adják az alapját, mentális egészséghez vezethet. A diétának évezredes hagyományai vannak. Az étrendben rendszeresen szerepelnek hüvelyesek, olajos magvak és fűszernövények.

A mediterrán népek mérsékelték a tej és a tejtermékek fogyasztását, előnyben részesítik a szárnyasokat a vörös húsokkal szemben, illetve gyakran kerülnek halak és a tenger gyümölcsei az asztalukra.

Spanyol, brit és ausztrál kutatók 41 tanulmányt elemeztek az étrend és a depresszió kapcsolatáról. Megállapították, hogy azok az emberek, akik szigorú mediterrán étrendet követtek,

33%-kal kisebb valószínűséggel szenvedtek depresszióban.

Emellett a D-vitamint is összefüggésbe hozták a hangulattal. A D-vitamin állítólag növeli a szerotonin szintjét, amely befolyásolja a hangulatot. Ezenkívül a kutatások szerint a D-vitamin hiánya a felnőttkori depresszió kockázati tényezője.

Noha számos bizonyítékot találtak már ebben a témában, a táplálkozás és a hangulat összefüggésére irányuló kutatások még kezdeti szakaszban vannak.