A vegetáriánus és vegán étrenddel csökkenthetjük az ivóvízfogyasztást és megóvhatjuk a Föld édesvíz-készleteit. Csökkenthetjük a klímagázok kibocsátását,
miközben egészségünket is támogatjuk.
Megakadályozhatjuk, hogy a Föld létfontosságú erdőterületeit felperzseljék és az állattenyésztés számára takarmánygabonát termeljenek rajta. Mindeközben az állatokkal is kegyesebben bánhatunk.
Kattintson a képre, 10 vegán receptötletet mutatunk!
Éhen halni növényi étrenden sem fogunk, amennyiben az megfelelően van összeállítva. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 7000-re becsüli az ehető vagy valamilyen gyógyhatással rendelkező növényfajok számát.
A gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek széles palettájáról azonban valamiért csak körülbelül 30 faj terjedt el az élelmezési célú globális növénytermesztésben.
Ha az altípusokat is beleszámítjuk, több tízezer faj áll rendelkezésre, nem szükséges húst fogyasztani. Érdekességképpen, 10 ezer almaféle van a világon, és ebből csak Magyarországon 90 féle érhető el.
Próbáljuk ki a következő vegán receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés
Keverjük össze egy tálban a csilipaprikát, a gyömbért, a köménymagot és a fekete mustármagot.
A vajon vagy az olajon addig pirítjuk a fűszerkeveréket, míg a mustármagok kipattognak.
Adjuk hozzá a burgonyát, a hagymát és a karfiolt, pirítsuk tovább.
Keverjük bele a héjától megtisztított, apróra vágott paradicsomot, a kurkumát, a gyömbérpasztát, a mangóport, a csiliport, a koriandert, a garam masalát, a cukrot, a sót és a finomra metélt petrezselyem felét.
Főzzük 15-20 percig lefedve, néha megkeverve.
Tálaljuk petrezselyemmel megszórva, citromkarikával díszítve.