Mit ehetünk, ha elhagyjuk a húst, a halat, a tojást és a tejtermékeket is?

2019.10.06. 18:24

Míg korábban a húshagyó, vegetáriánus és vegán étrend elsősorban az ember egyéni egészségügyi céljait szolgálta, mára már tudjuk, hogy a klímaváltozás megállításának egyik legfontosabb eleme (is). Hiszen a tányérunkon át, azaz az étkezési kultúránkon keresztül valóban pozitívan hathatunk világunkra.

A vegetáriánus és vegán étrenddel csökkenthetjük az ivóvízfogyasztást és megóvhatjuk a Föld édesvíz-készleteit. Csökkenthetjük a klímagázok kibocsátását,

miközben egészségünket is támogatjuk.

Megakadályozhatjuk, hogy a Föld létfontosságú erdőterületeit felperzseljék és az állattenyésztés számára takarmánygabonát termeljenek rajta. Mindeközben az állatokkal is kegyesebben bánhatunk.

Kattintson a képre, 10 vegán receptötletet mutatunk!

Kattintson a képre, galéria nyílik vegán receptötletekkel!Forrás: Shutterstock

Mit ehetünk, ha elhagyjuk a húst, a halat, a tojást vagy akár még a tejtermékeket is?

Éhen halni növényi étrenden sem fogunk, amennyiben az megfelelően van összeállítva. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 7000-re becsüli az ehető vagy valamilyen gyógyhatással rendelkező növényfajok számát.

A gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek széles palettájáról azonban valamiért csak körülbelül 30 faj terjedt el az élelmezési célú globális növénytermesztésben.

Ha az altípusokat is beleszámítjuk, több tízezer faj áll rendelkezésre, nem szükséges húst fogyasztani. Érdekességképpen, 10 ezer almaféle van a világon, és ebből csak Magyarországon 90 féle érhető el.

Próbáljuk ki a következő vegán receptet!

Karfiolos-burgonyás egytálétel IndiábólForrás: Shutterstock

Karfiolos-burgonyás egytálétel Indiából

Hozzávalók:

  • 2 nagy burgonya, kockára vágva
  • 2 csilipaprika, aprítva
  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 hagyma, aprítva
  • 2 közepes nagyságú paradicsom, aprítva
  • 1/2 teáskanál köménymag
  • 1.5 teáskanál gyömbérpaszta
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 1/2 teáskanál mangópor
  • 1 csipet csilipor
  • 1 csipet garam masala fűszerkeverék
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál korianderlevél, aprítva
  • 1/2 teáskanál fekete mustármag
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 és 1/4 teáskanál só
  • 1 citrom

Elkészítés

Keverjük össze egy tálban a csilipaprikát, a gyömbért, a köménymagot és a fekete mustármagot.
A vajon vagy az olajon addig pirítjuk a fűszerkeveréket, míg a mustármagok kipattognak.
Adjuk hozzá a burgonyát, a hagymát és a karfiolt, pirítsuk tovább.
Keverjük bele a héjától megtisztított, apróra vágott paradicsomot, a kurkumát, a gyömbérpasztát, a mangóport, a csiliport, a koriandert, a garam masalát, a cukrot, a sót és a finomra metélt petrezselyem felét.
Főzzük 15-20 percig lefedve, néha megkeverve.
Tálaljuk petrezselyemmel megszórva, citromkarikával díszítve.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: