Furcsa, mégis létező zöldségek a világ körül

2019.09.26. 13:26

A világ tele van mindenféle, számunkra különös dologgal: olyan gyümölccsel, aminek szagától a könnyünk is kicsordul, vagy olyan zöldségekkel, amelyek a tenger alatt nőnek. Ebben a cikkben olyan zöldségeket veszünk sorra, amelyek számunkra furcsának, különösnek számítanak. Sőt, az is lehet, hogy még sosem hallottunk róluk. Vannak köztük olyanok is, amelyek növénytanilag nem zöldségek, mégis úgy fogyasztják őket.

1. Hegedűfej

A hegedűfej nevű zöldség egy fiatal páfrányfajta leveleit takarja. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztás előtt meg kell főzni vagy párolni a biztonság kedvéért.

2. Vörös pálmamoszat

A vörös pálmamoszat habár úgy néz ki, mint a vörös káposzta, valójában tengeri moszat. Sütve vagy frissen szolgálják fel tésztaételek mellé vagy levesekhez. Rendkívül népszerű alapanyag, mivel

jelentős mennyiségű vasat, káliumot és Ómega-zsírsavakat tartalmaz.

Kattintson a képre, galéria nyílik a zöldségekkel!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Food for net

3. Pagodakarfiol

Ahogy a neve is mutatja, a karfiolok családjához tartozik. Íze is hasonló a karfioléhoz, bár egyesek szerint kissé enyhébb, édesebb. Nyersen is fogyasztható, de általában főzve tálalják. Leginkább kinézete miatt számít olyan különlegesnek.

4. Bakszakáll

A gyökérzöldség úgy néz ki, mint egy bot, pedig valójában ízletes és sokoldalú.

Meglepő módon olyan íze van, mint a kagylónak, ezért kapta a kagylónövény becenevet. Sütve, főzve, párolva szolgálják fel önmagában, de akár levesek és pörköltek alapanyaga is lehet.

5. Sziksófüvek

Rendkívül kedvelt és divatos köretté vált, egyre népszerűbb az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is. Általában főzve szolgálják fel, enyhén sós íze van.

6. Mexikói földicseresznye

Bár a neve nem ezt sugallja, valójában a burgonyafélék családjába tartozik. A mexikói konyha fő alapanyaga, ám az Egyesült Államokban is gyakori a fogyasztása.

Érdekessége, hogy íze eltérő lehet: egyesek enyhén édesek, mások savanyúak.

7. Oca

Ez a szokatlan zöldség Új-Zélandon ismert, magas a szénhidráttartalma, kiváló energiaforrás és sokféle változata létezik. Sütve, grillezve és aszalva is szívesen fogyasztják.

8. Földi mandula

Nevével ellentétben egyáltalán nem a diófélék családjába tartozik, ez inkább egyfajta gumós zöldség, ám diós, földes íze van. Fogyasztható snackként, magas a rosttartalma.

9. Nopal kaktusz

Gyakori a mexikói konyhában, szívesen adják hozzá a pörköltekhez, levesekhez és salátákhoz, bár a tüskék eltávolítása után gyakran fogyasztják nyersen is.

Hiába tartozik a kaktuszfélékhez, úgy használják, mint egy zöldséget.

10. Sárkányrépa

A lila színű sárgarépa számunkra talán szokatlan lehet. Aromája fűszeres, íze édes, Afganisztán területén őshonos. Saláták jó kiegészítője, felhasználása hasonló a hagyományos sárgarépáéhoz. Könnyen termeszthető és ízletes alapanyag.

11. Indiai lótusz

A lótuszgyökér egy rendkívül furcsa és érdekes zöldség. Jó tápanyagforrás, számos értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Nyersen nem, inkább főzve vagy sütve fogyasztják.

12. Bambuszrügy

A bambuszrügy ételként való felhasználása rendkívül gyakori az ázsiai konyhában. Különböző méretben és formában vásárolhatjuk meg őket, konzervként, szárítva vagy frissen. Tápanyagokban, fehérjékben és aminosavakban gazdag. Viszonylag alacsony a zsír- és a cukortartalma, így az egészséges táplálkozás részét képezik.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: