Ezért együnk rendszeresen zellerszárat

zeller
Vágólapra másolva!
A zeller egy ropogós, népszerű és alacsony kalóriatartalmú zöldség. Számos egészségügyi előnye van, de a legkiemelkedőbb, hogy maga a zellerszár hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez. Antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok kiváló forrása.
Vágólapra másolva!

Egy zellerszárban mindössze 10 kalória van, alacsony nátriumtartalmú, jó forrása a béta-karotinnak, a flavonoidoknak és az immunerősítő C-vitaminnak. Ezenkívül tele van olyan fitotápanyagokkal, amelyek elősegítik a sejtekben, az emésztőrendszerben és a szervekben jelentkező gyulladás minimalizálását.

A zellernek alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassan szívódik fel, így kiváló snack lehet cukorbetegeknek.

A- és K-vitamint, valamint folátot és káliumot is tartalmaz. Magas a víztartalma, körülbelül 95%, és tele van oldható, illetve oldhatatlan rostokkal. A víz és a rost elengedhetetlen az emésztőrendszer egészségéhez és a folyamatos bélmozgáshoz. Fogyasztása enyhíti a puffadást és az emésztési zavarokat.

Az egészséges zeller ropogós és friss Forrás: Shutterstock

A zeller vásárlása és felhasználása

Az egészséges zellerszár ropogós, keressük a halványzöld fajtákat, ne vásároljunk sárga vagy barna foltos zellert. A legjobb, ha nyersen vagy párolva fogyasztjuk, így megőrzi az ízét és a tápanyagait.

A zellerlevelekben van a legtöbb kalcium, kálium és C-vitamin. Ezeket érdemes 1-2 nap után elfogyasztani, mert hamar tönkremennek.

A zellerszár sokoldalú: fogyasztható nyersen snackként, sütve, párolva, zöld turmixokhoz, levesekhez és salátákhoz adva.

Zellersaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej zeller szárai, a gyökérzöldség és a levelei levágva, szárak szeletekre vágva
  • 450 g szőlő
  • 1 savanykás alma, felszeletelve
  • 1 csésze pekándió, pirítva
  • ½ csésze olívaolaj
  • ¼ csésze almaecet
  • egy csipet só
  • egy csipet bors
  • 113 g kecskesajt

Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban az apróra vágott zellerszárat, a zellerleveleket, a szőlőt, az almát, a pekándiót, az olívaolajat, az almaecetet, a sót és a borsot.
Kóstoljuk meg és fűszerezzük, ha még szükséges.
Tálalás előtt adjuk hozzá a kecskesajtot.