Milyen étel lehet a bigos tteokbokki?

Vágólapra másolva!
Elérkeztünk Mautner Zsófi harmadik receptjéhez, amelyben a koreai utazása során szerzett inspiráció köszön vissza. Ezúttal egy valamivel hosszabb sütési időt igénylő fogást fogunk elkészíteni, ami garantáltan megéri a várakozást.
Vágólapra másolva!
Forrás: Mautner Zsófi

Bigos tteokbokki, vagyis lengyel-koreai káposztás rizsnudli

A tteokbokki rizslisztből készült, cilinder formájú nudli, amit leggyakrabban sűrű, csípős-édes chilimártásban készítenek. Szöul utcáin az egyik legnépszerűbb fogás. Elkészítési idő: 3 óra.

Hozzávalók:

  • 25 g szárított erdei gomba, beáztatva
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg füstölt kolozsvári húsos szalonna, felcsíkozva
  • 1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 50 dkg sertés hasaalja, vékonyra csíkozva
  • 1/2 kg édeskáposzta, lereszelve, vagy egész vékonyra gyalulva
  • 30 dkg savanyúkáposzta, átöblítve
  • só, bors
  • 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 50 dkg koreai rizsnudli (tteokbokki)
  • vékonyra szeletelt újhagymazöld, fekete szezámmag

Elkészítés:

A szárított gombát körülbelül fél liter forró vízbe áztatjuk minimum egy órára. Utána kinyomkodjuk és felszeleteljük. Az áztatóvizet főzőfolyadéknak használjuk majd.
Olajon kiolvasztjuk a felcsíkozott füstölt húsos szalonnát. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát.
A szalonnát és a hagymát, valamint a vékonyra szeletelt fokhagymát alacsony hőfokon aranyszínűre karamellizáljuk. Kivesszük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a vékonyra csíkozott hasaalját. Hozzáadjuk a gombát, az édeskáposztát, majd az edénybe visszatesszük a karamellizált szalonnát és hagymát. Addig főzzük, amíg az édeskáposzta kissé összeesik, majd hozzáadjuk a savanyúkáposztát.
Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerköménnyel, babérlevéllel. Néhány percig főzzük, majd felöntjük 1 liter gombalével (amiben ázott a gomba) és annyi marhaalaplével (vagy vízzel), hogy körülbelül a káposzta feléig felérjen.
140 Celsius-fokos sütőben, lefedve, körülbelül 2,5 óráig sütjük. A végén kevés nádcukorral kerekítjük az ízeket.
A rizsnudlit forró vízben kb. 4 perc alatt puhára főzzük. Azonnal összeforgatjuk egy-egy evőkanál szezámolajjal és szójaszósszal, hogy ne ragadjon össze.
Wokban összepirítjuk a káposztával, végül vékonyra karikázott újhagymával és szezámmaggal tálaljuk.