Itt egy nagyon jó pizza recept

pizza
Vágólapra másolva!
A gyerekektől a felnőttekig, Olaszországtól az egész világon át népszerű a pizza. Rengeteg variációban készítjük el évtizedek óta. Minden ország már belecsempézte az saját fűszerét és tradícionális ételkulturáját. Bemutatunk egy igazi magyaros receptet, amihez a hozzávalókat itthon is be lehet szerezni.
Vágólapra másolva!

HOZZÁVALÓK
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
40 dkg finomliszt (+ a formázáshoz)
1 kávéskanál só
4 ek olíva olaj
olaj
A feltéthez:
paradicsomszósz
zöldségek
szalámi (vagy sonka, bacon)
reszelt sajt
olajbogyó
pepperoni
reszelt sajt

pizza Forrás: Tuscany 2019

1 dl vizet éppen csak meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen hagyjuk felfutni (8-10 perc).
A lisztet keverőtálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kovászt, és a széléről, csak annyi lisztet keverünk hozzá a fakanállal, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk. Kevés lisztet a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).
Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk, majd addig dagasztjuk (akárkézi robotgép spirálbetétjével), amíg a tészta el nem válik a tál falától. A tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).
A megkelt a tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, tenyerünkkel a kívánt nagyságra adagoljuk és formára húzogatjuk.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A sütőformát olajjal kikenjük, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel,szalámival, sonkával, oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.