A szezon legjobbja: körte reggelire, ebédre és vacsorára

körte
Vágólapra másolva!
Mi a legjobb az őszben? A körte! Nem, várjunk csak. Inkább a szőlő! Vagy a tök! Annyi a szezonális alapanyag, hogy választani sem tudunk. Mindet imádjuk és mindre vártunk egy egész tavaszon és nyáron át. De most végre eljött az idejük! Ne hagyjuk hát, hogy tönkremenjenek. Fogjuk a körtetermést és készítsünk belőle reggelit, ebédet és vacsorát.
Vágólapra másolva!

A körte C- és K-vitaminban gazdag, és olyan alapvető ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz és a kálium. Az előbbi az immunitás és az idegrendszer működése szempontjából fontos, az utóbbi pedig az izmok hatékony működéséhez járul hozzá.

A körte tele van továbbá polifenolokkal, amelyek védenek az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól. A héja hatszor többet tartalmaz ebből az antioxidánsból, mint a húsa.

A benne lévő oldható és oldhatatlan rostok miatt hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez. Megakadályozzák a székrekedést, az oldható rost pedig a bélbaktériumok tápláléka. Mivel alacsony a kalóriatartalma, ám magas a víztartalma, illetve rostban gazdag, tökéletes snack azok számára, akik fogyni szeretnének.

Kattintson a képre, galéria nyílik ötletekkel!

körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása
körte felhasználása

A körte felhasználása

Mivel természetesen édes, ezért kiváló alapanyaga lehet a desszerteknek. Ugyanakkor bátran együk önmagukban is, hiszen ahogy a bölcsesség tartja: a szezonális gyümölcsökben

pont olyan tápanyagok vannak, amilyenekre az adott évszakban szükségünk van.

A desszertek mellett tökéletes alapanyaga a salátáknak. Adjuk hozzá a friss salátalevelekhez, öntsük le citromos-olívaolajos öntettel és már kész is.

Noha az idő elkezd egyre jobban lehűlni, reménykedhetünk még az indián nyárban. Ezeket a napokat a körtefagylalt fogja még édesebbé tenni.

Csupán össze kell keverni a körtepürét egy kis tejszínnel és már kész is. Ízesíthetjük citrommal és mentával.

A zabkása egy tökéletes reggeli. Mi teheti még izgalmasabbá? A körte. Nyersen vagy karamellizálva is hozzáadhatjuk, de akár a gabonapelyhünk alapanyaga is lehet.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Forrás: ©2011 Martha Stewart Living Omnimedia. All Rights Reserved./Rob Tannenbaum

Körte sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 közepes makktök, 8 cikkelyre vágva
  • 450 g burgonya, cikkelyekre vágva
  • 1 közepes hagyma, cikkelyekre vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy körte, cikkelyekre vágva
  • egy csipet friss kakukkfű
  • egy csipet só
  • egy csipet fekete bors
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1/2 csésze reszelt kéksajt
  • 1/4 csésze apróra tört mogyoró

Elkészítés:

Tegyük a tök-, a burgonya- és a hagymaszeleteket egy nagyméretű zacskóba. Adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat, zárjuk le a zacskót és rázzuk jól össze, hogy bevonja.
Öntsük a zöldségeket egy sütőedénybe és süssük 176 fokon 40-45 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
Hasonlóan járjunk el a körtével is: tegyük egy műanyag zacskóba, adjuk hozzá a kakukkfűt, a sót, a borsot és a maradék olajat.
Rázzuk fel, hogy bevonja.
Vegyük ki a zöldségeket a sütőből és rendezzük közéjük a körtét. Süssük 10-15 percig.
Locsoljuk meg balzsamecettel, szórjuk meg sajttal és süssük 2-3 percig.
Mogyoróval megszórva tálaljuk.