A szezon legjobbja: körte reggelire, ebédre és vacsorára

2019.09.12. 06:55

Mi a legjobb az őszben? A körte! Nem, várjunk csak. Inkább a szőlő! Vagy a tök! Annyi a szezonális alapanyag, hogy választani sem tudunk. Mindet imádjuk és mindre vártunk egy egész tavaszon és nyáron át. De most végre eljött az idejük! Ne hagyjuk hát, hogy tönkremenjenek. Fogjuk a körtetermést és készítsünk belőle reggelit, ebédet és vacsorát.

A körte C- és K-vitaminban gazdag, és olyan alapvető ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz és a kálium. Az előbbi az immunitás és az idegrendszer működése szempontjából fontos, az utóbbi pedig az izmok hatékony működéséhez járul hozzá.

A körte tele van továbbá polifenolokkal, amelyek védenek az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól. A héja hatszor többet tartalmaz ebből az antioxidánsból, mint a húsa.

A benne lévő oldható és oldhatatlan rostok miatt hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez. Megakadályozzák a székrekedést, az oldható rost pedig a bélbaktériumok tápláléka. Mivel alacsony a kalóriatartalma, ám magas a víztartalma, illetve rostban gazdag, tökéletes snack azok számára, akik fogyni szeretnének.

Kattintson a képre, galéria nyílik ötletekkel!

Kattintson a képre! Galéria nyílik ötletekkel, hogyan használja fel a körtét!Forrás: Halmos Mónika

A körte felhasználása

Mivel természetesen édes, ezért kiváló alapanyaga lehet a desszerteknek. Ugyanakkor bátran együk önmagukban is, hiszen ahogy a bölcsesség tartja: a szezonális gyümölcsökben

pont olyan tápanyagok vannak, amilyenekre az adott évszakban szükségünk van.

A desszertek mellett tökéletes alapanyaga a salátáknak. Adjuk hozzá a friss salátalevelekhez, öntsük le citromos-olívaolajos öntettel és már kész is.

Noha az idő elkezd egyre jobban lehűlni, reménykedhetünk még az indián nyárban. Ezeket a napokat a körtefagylalt fogja még édesebbé tenni.

Csupán össze kell keverni a körtepürét egy kis tejszínnel és már kész is. Ízesíthetjük citrommal és mentával.

A zabkása egy tökéletes reggeli. Mi teheti még izgalmasabbá? A körte. Nyersen vagy karamellizálva is hozzáadhatjuk, de akár a gabonapelyhünk alapanyaga is lehet.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Forrás: ©2011 Martha Stewart Living Omnimedia. All Rights Reserved./Rob Tannenbaum

Körte sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 közepes makktök, 8 cikkelyre vágva
  • 450 g burgonya, cikkelyekre vágva
  • 1 közepes hagyma, cikkelyekre vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy körte, cikkelyekre vágva
  • egy csipet friss kakukkfű
  • egy csipet só
  • egy csipet fekete bors
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1/2 csésze reszelt kéksajt
  • 1/4 csésze apróra tört mogyoró

Elkészítés:

Tegyük a tök-, a burgonya- és a hagymaszeleteket egy nagyméretű zacskóba. Adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat, zárjuk le a zacskót és rázzuk jól össze, hogy bevonja.
Öntsük a zöldségeket egy sütőedénybe és süssük 176 fokon 40-45 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
Hasonlóan járjunk el a körtével is: tegyük egy műanyag zacskóba, adjuk hozzá a kakukkfűt, a sót, a borsot és a maradék olajat.
Rázzuk fel, hogy bevonja.
Vegyük ki a zöldségeket a sütőből és rendezzük közéjük a körtét. Süssük 10-15 percig.
Locsoljuk meg balzsamecettel, szórjuk meg sajttal és süssük 2-3 percig.
Mogyoróval megszórva tálaljuk.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: