Melyik teához melyik étel passzol a legjobban?

tea
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy nemcsak borhoz lehet jól ételt párosítani, hanem teához is. Hiszen a tea nemcsak egy ital, hanem egy életmód része. Vegyük például Indiát (ne is az angolokat!), ahol nagyobb jelentőséggel bír, mint bármilyen ital – a rituálék része. Ám a tea iránti szeretet számos más országban is megfigyelhető. Mi ennek az oka? Felmelegít egy hideg estén, jótékony hatásokkal kecsegtet, ha jól választunk, és még finom is.
Vágólapra másolva!

A fehér tea ízre az egyik legfinomabb a teák közül. A selymes aroma és édesség megőrzése érdekében a legjobb, ha enyhén ízesített ételekkel, például zöldségsalátával vagy főtt fogásokkal párosítjuk. Erőteljes húsokkal fogyasztva olyan, mintha tiszta vizet innánk.

A pu-erh kínai tea az egyik legnépszerűbb a világon.

Jellegzetes, erős, földes ízű, ezért jól illik például a sült csirkereceptekkel, mivel semlegesíti az olajos, zsíros ízt. Ez a tea az emésztésre van hatással, ezért nagy étkezések után különösen ajánlott a fogyasztása.

A zöld tea manapság már divatitalnak számít Forrás: Shutterstock

Az oolong tea aromája kifejező, ezért olyan ételekkel kell kombinálni, amelyek előhozzák virágos jegyeit, mint az édes és a sós ízek. Jól illik például a tenger gyümölcseihez, a kacsahúshoz, a grillezett ételekhez. Finom akkor is, ha desszertekhez párosítjuk, mint a palacsinta.

A zöld tea manapság már divatitalnak számít. Többféle ízprofilja is létezik.

Az egyik amolyan füves aromájú, ami a tenger gyümölcseivel passzol jól. Aztán van egy füstösebb változata, amelynek erősebb az íze. Ez inkább a húsokhoz illik, de a burgonyához is jó. Az utolsó aromaprofil inkább gyümölcsösebb, amelyet a könnyű ételek mellé válasszunk, mint a saláták, a szendvicsek és a sütemények.

Erős ízének köszönhetően a fekete tea a fűszeres, erőteljes ételekkel alkot kiváló párost,

mint a vörös húsok. Felszolgálható például csokoládéval is, így alkotva tökéletes ízkombinációt kiemelve a csokoládé és a fekete tea aromáját egyaránt.

A cikkben említett teák a világon a legnépszerűbbek, ezért esett rájuk a választás. Persze egyáltalán nem mindegy, mennyire megbízható forrásból és milyen minőségben szerezzük be őket. A filteresek helyett például ajánlott a teafüveket választani és törekedni a minőség kutatására.