Tíz év múlva rovarokon fogunk élni?

finnyázás, undorodás, undor az ételtől, bogár, rovar, tányér, illusztráció
Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások szerint a britek csaknem egyharmada gondolja úgy, hogy a rovarok fogják kitenni az étrendünk fő részét az élelmiszertermelést érintő kihívások miatt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság gazdálkodói egyre inkább szemsülnek az éghajlati változások, a kártevők és a növényeket érintő betegségek hatásaival. Egy kutatás szerint ezért a brit felnőttek 32%-a gondolja úgy, hogy 10 éven belül átalakulnak az étkezési szokásaink és a rovarok lesznek a fő alapanyagaink.

A rovarok lesznek a fő alapanyagaink? Forrás: AFP/Mario Tampa

Egyre több ember kísérletezik a növényi alapú étrenddel, így az előállított húshelyettesítő alternatívákkal is. A globális hústermelés káros a környezetre, ezért fordult az emberek érdeklődése a rovarok felé – egyáltalán nem zárkóznak el a fogyasztásuktól.

A tehenekkel és a disznókkal ellentétben a rovarok jelentős számban tenyészthetők anélkül, hogy nagy mennyiségű vizet vagy takarmányt igényelnének.

Emellett rendkívül táplálóak, esszenciális fehérjéket, zsírokat, aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezért nyilatkozott úgy a YouGov közvélemény-kutatása során a felnőttek egyharmada, hogy az elkövetkezendő 10 évben a rovarfogyasztás átveszi a vezetést.