Ilyen alattomosan bújik meg a cukor az élelmiszerekben

cukor
Vágólapra másolva!
Az olcsó készételek elterjedésével és az eltúlzott alkoholfogyasztás növekedésével nem meglepő, hogy a fiatalabb generáció sokkal több cukrot fogyaszt, mint felmenőik valaha tették. A szakértők azt javasolják, hogy a nők ne fogyasszanak napi 25 grammnál több cukrot, a férfiak pedig a 36 grammot ne lépjék túl. Igen ám, de sok esetben úgy visszük be a cukrot, hogy nem is tudunk róla.
Vágólapra másolva!

Az nem meglepő, hogy a csokoládé, a szénsavas üdítők és az édességek sok cukrot tartalmaznak. Ám vannak olyan élelmiszerek, amelyekről nem is gondolnánk, hogy aggodalomra adhatnak okot, mert tele vannak rejtett cukorral.

Ilyenek például a boltban kapható, előre elkészített salátaöntetek.

A nyers zöldségek fogyasztása elengedhetetlen a mindennapi táplálkozás során, azonban nem mindegy, mivel bolondítjuk meg. Egyes öntetek ugyanis akár 7 gramm cukrot is tartalmazhatnak. Helyettük használhatunk ecetet vagy olívaolajos öntetet, amelyet otthon készítünk el.

Figyeljünk a következő összetevőkre: dextróz, méz, glükóz, fruktóz, kukoricaszirup, agavészirup, glükóz-fruktóz szirup és a maláta Forrás: Shutterstock

A bolti levesek, levesporok és szószok adagonként akár 6 és 10 gramm cukrot is tartalmazhatnak – körülbelül akkora mennyiség ez, mint ami egy szelet süteményben van. Ha egy mód van rá, ne használjuk őket, inkább készítsük el otthon.

Figyeljünk a következő összetevőkre: dextróz, méz, glükóz, fruktóz, kukoricaszirup, agavészirup, glükóz-fruktóz szirup és a maláta.

Vannak napok, amikor erre kevesebb időnk van, de például egy tojás- vagy egy paradicsomleves könnyen megvan, hasonlóan a paradicsomszószhoz, ha tésztát akarunk másodikfélének.

Noha a gyümölcsturmix is nagy divat lett, a gyümölcsökben lévő természetes cukrok miatt ezek fogyasztását sem árt korlátozni.

És ez csak a házi készítésűre vonatkozik, hiszen pontosan tudjuk, hogy mi van benne, ami a szupermarketek polcairól levett smoothie-ról már nem mondható el.

Még a kenyérben is van cukor Forrás: Shutterstock

Megemlíthetjük továbbá a müzliszeleteket és az ízesített joghurtokat is. Noha gyors reggelivel kecsegtetnek, sok cukor van bennük. A müzli talán egészséges választásnak tűnhet,

de valójában tartalmaz annyi cukrot, mint egy rendes csokoládé.

Helyettük válasszuk az ízesítetlen, természetes joghurtokat, a müzliszeleteket meg készítsük el otthon.

A felsorolásban talán az egyik legmeglepőbb élelmiszer a kenyér, amelyet szintén cukroznak, hogy még finomabb legyen.

Egy szelet akár fél teáskanál cukrot is tartalmazhat. A különböző péksüteményekről már nem is beszélve! Sőt, még a bolti felvágottakban is találkozhatunk a cukorral, például kukoricaszirup formájában. Amin viszont nem ugrik magasba a szemöldökünk, az az alkohol: például 4 dl almaborban akár 20 g cukor is lehet.