Frissítő kávévariációk, hogy méltóképp köszönthessük az indián nyarat

2019.09.04. 09:39

Cold brew: egy olyan kávévariáció, amely a világ minden országába begyűrűzött a mögöttünk álló évek során. Az eljárás lényege, hogy a frissen őrölt kávét 10-12 órán át áztatják hideg vagy szobahőmérsékletű vízben, azután fogyasztás előtt leszűrik. Ezért hívják hidegen „főzött" kávénak. A hagyományos kávénál sokkal kevésbé savas, leginkább lágy és kellemes. Nem véletlen, hogy ennyire közkedveltté vált.

A cold brew elkészítése valójában nagyon egyszerű és otthon is lehetséges. Lehet már kapni speciális „kávéfőzőt" hozzá, amely lényegesen megkönnyíti a munkát.

Ha azonban nem akarunk rá beruházni, enélkül is elkészíthetjük.

Mindössze 90 g frissen őrölt kávéra, 800 ml vízre és egy befőttes üvegre van szükség hozzá. Keverjük össze az alapanyagokat az üvegben, majd hagyjuk egy kicsit ülepedni. Keverjük össze újra és tegyük a hűtőbe 10-12 órára.

Leszűrni is könnyű: tegyünk egy pohárra egy kislyukú szűrőt, bele a kávéfiltert és öntsük bele a kávét. Hagyjuk lecsöpögni és már készíthetjük is belőle kedvenc kávévariációnkat, például a Lavazza különlegességeit.

Forrás: Lavazza

Cseresznyés Cold Brew Limonádé

Hozzávalók:

  • 2,5 dl cseresznyeszirup
  • 3,8 dl limonádé
  • 4 felvágott cseresznye
  • 4 dl higított cold brew (1:1 arányban, 2 dl cold brew + 2 dl víz)
  • 1 pohár zúzott jég

Elkészítés:

Öntsük a sima limonádét és a cseresznyeszirupot egy kancsóba, majd alaposan keverjük össze.
Töltsünk meg egy poharat zúzott jéggel és cseresznyedarabokkal.
Végül öntsünk a jeges poharakba 1,5 dl cseresznyés limonádét, majd adjunk hozzá 1 dl higított cold brew kávét.
Szervírozzuk koktélcseresznyével.

Forrás: Weaverscoffee

Nutty Nitro

Hozzávalók:

  • 0,8 dl cold brew kávé
  • 0,3 dl mogyorószirup
  • 1,5 dl mandulatej
  • jégkockák

Elkészítés:
Töltsünk félig egy 3,5 dl-es poharat jéggel.
Öntsük rá a mogyorószirupot és a mandulatejet, a tetejére pedig töltsünk cold brew kávét.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: