10 élelmiszer, amelyről nem tudta, hogy rossz álmokat hozhat

rémálom
Vágólapra másolva!
A horrorfilmek, a tévében látható bűncselekmények, egyes gyógyszerkészítmények és a stressz is okozhat rémálmokat. Ez tiszta sor. De azt vajon tudta, hogy bizonyos ételek és élelmiszerek is csökkenthetik az alvásminőséget?
Vágólapra másolva!

10. Csípős szósz

Valószínűleg hallott már róla, hogy a fűszeres és csípős ételek rémálmokat okozhatnak. Sőt, talán meg is tapasztalta. A Frontiers in Psychology folyóiratban közzétett tanulmány alá is támasztja ezt a feltételezést. A kutatás során rájöttek, hogy azok,

akik lefekvés előtt csípős szószt ettek, nehezebben tudtak elaludni és az álmaik is rosszak voltak.

Mivel a csípős ételek megemelik a test hőmérsékletét, ez hatással van az agyi aktivitásra, amitől rémálmok alakulhatnak ki.

Bizonyos ételek és élelmiszerek csökkenthetik az alvásminőséget Forrás: Shutterstock

9. Sütemények

Gyerekként talán önnek is gyakran mondták, hogy lefekvés előtt nem jó dolog cukrot enni. Tudjuk, hogy ennek oka leginkább az volt, hogy súlygyarapodáshoz és szívbetegségekhez vezethet.

Ám van még egy indok, amiért érdemes mellőzni a cukrot lefekvés előtt: a lidérces álmok.

A Frontiers in Psychology-ban közzétett kutatás szerint a résztvevők 31%-a számolt be bizarr álmokról, amikor elalvás előtt süteményt vagy tortát fogyasztottak. A szakértők azt javasolják, hogy alvás előtt legalább hat órával ne együnk cukrosat.

8. Sajt

A rémálmok kialakulásának aránya nemcsak a cukor, hanem a tejtermékek esetén is kiemelkedő. A kutatásban résztvevők csaknem 44%-a számolt be arról, hogy sajt és

tejtermékek fogyasztása után zavaró álmokat tapasztaltak.

A Brit Sajtbizottság 2005-ben kiadott egy tanulmányt, amelyben összekapcsolták a sajtokat a rémálmokkal. Egyes fajták nem okoztak gondot, ám mások annál inkább. A Stilton sajt a nők 85%-ánál idézett elő bizarr álmokat, míg a férfiaknál ez a szám 75%.

7. Salátaöntet

Ez az egyik legmeglepőbb élelmiszer a felsorolásban. Az ok abban keresendő, hogy a különböző bolti szószok és öntetek rejtett cukrokat tartalmaznak, amelyek zavarják az alvást. Mielőtt jól bevacsoráznánk salátából, nézzük meg, mi áll az öntet címkéjén, vagy egyszerűen ne használjuk; együk önmagában a salátát, így legalább érezzük a zöldségek valódi ízét.

A szénhidrátok a kiegyensúlyozott étrend nélkülözhetetlen részei, ám lefekvés előtt ezeket sem ajánlott fogyasztani Forrás: Shutterstock

6. Tészta

A szénhidrátok a kiegyensúlyozott étrend nélkülözhetetlen részei, ám lefekvés előtt ezeket sem ajánlott fogyasztani. A test glükózzá alakítja, és azt már megjegyeztük, hogy a cukor rontja az alvásminőséget.

Egy nemrégiben végzett kísérlet is igazolja mindezt: azok a résztvevők, akik kenyeret vagy tésztát ettek lefekvés előtt, zavaró, már-már bizarr álmokat tapasztaltak.

5. Csipsz

A transzzsíros élelmiszerek, mint a csipsz, károsak az egészségre. Ráadásul az alvás minőségére is hatással van egy tanulmány szerint, amelyben a résztvevők

csipszfogyasztás után gyakrabban ébredtek fel éjjel.

Az eredmények alapján az is kijelenthető, hogy az alvás minősége az étel típusától és az elfogyasztott mennyiségtől is függ.

4. Üdítők

Technikai szempontból az üdítők nem élelmiszerek, de akkor is érdemes beszélni róluk, mert megnehezítik az alvást – különösen a koffeintartalmú italok.

A koffein alvás közben is stimulálja az agyat, ami miatt ráadásul még rosszakat is álmodhatunk.

Lefekvés előtt legalább 4-8 órával ajánlott elkerülni a koffeinfogyasztást, ha egy jót akar aludni.

Nem mindegy, milyen csokoládét eszünk lefekvés előtt! Forrás: Shutterstock

3. Csokoládé

Egy New Scientist jelentés kutatói szerint a csokoládé zavarhatja az alvást és heves rémálmokat okozhat – a férfiaknál gyakrabban, mint a nőknél. Ugyanakkor a több mint 70% kakaótartalmú, cukormentes, minőségi étcsokoládé

viszont segítheti az elalvást

a benne lévő antioxidánsok miatt. Ha már csokoládé, akkor inkább ezt válassza.

2. Sült krumpli

Bár sokféle sült finomság közül válogathatunk, a krumpli még mindig az egyik kedvencünk. Ám tudnunk kell, hogy mivel ez is zsíros étel, rosszul alhatunk miatta.

Egy kutatás során azok a résztvevők, akik zsíros ételeket fogyasztottak, rémálmokról számoltak be.

A testnek több időbe telik megemészteni a zsíros, szénhidráttartalmú ételeket, emiatt csökken az alvás minősége.

1. Jégkrém

A jégkrém is tele van cukorral, ami miatt megint nem a legjobb választás lefekvés előtt fogyasztani. Főleg, mivel a cukor energialöketet küld az agynak, amit ő vegyes üzenetként értelmez: energia tombol a testben, miközben aludni próbál. Emiatt jelentkezhetnek rémálmok. Egy tál fagylalt az esti film közben ártalmasabb a testre, mint gondolná.