Nagyszerű helyettesítők, ha elfogy a vaj

mogyoróvaj érdekességek
Egy evőkanál mogyoróvaj valódi földimogyoróból 16%-át tartalmazza a nők napi ajánlott mangánbevitelének
Vágólapra másolva!
Talán mindannyiónkkal előfordult már főzés vagy sütés során, hogy az utolsó utáni pillanatban szembesültünk vele: elfogyott a vaj. Boltba menni nincs lehetőség különböző okok miatt – meg egyébként sincs semmi kedvünk órákat sorban állni egyetlen vajért –, ezért rögtön forgásnak indulnak a fogaskerekek az agyban: mivel lehet helyettesíteni a vajat?
Vágólapra másolva!

Ám nem csak ez az egyetlen eset, amikor felmerülhet a vajkérdés. Gondoljunk például a vegánokra, a laktóz- vagy a tejfehérje-érzékenyekre. Mivel az ő étrendjük kizárja a vajat, ezért alapvető fontosságú, hogy megtalálják a legjobb alternatívát helyette.

Süteményekben használhatunk kókuszolajat vagy kókuszzsírt, kakaóvajat, gheevajat, extra szűz olívaolajat vagy az avokádópürét.

Az olívaolaj akkor is szóba jöhet, ha krumplipürét akarunk készíteni, avokádókrémmel pedig megkenhetjük a pirítósunkat. De akár házi mogyorókrémet is készíthetünk mogyoróból és tejmentes csokoládéból.

De akár házi mogyorókrémet is készíthetünk mogyoróból és tejmentes csokoládéból Forrás: Shutterstock

Az olívaolajat íze miatt inkább kenyerek és sós péksütemények készítésénél használjuk. Minden csésze vajat ¾ csésze olívaolajjal helyettesíthetünk.

Az 1960-as években az almapüré volt a legnépszerűbb vajhelyettesítő:

torták és sütemények kiváló alapanyaga. Használata: a receptben előírt vajmennyiség felét helyettesítsük vele. Finom vele a banán- és a cukkinikenyér is.

Kókuszolaj és kókuszzsír esetén a receptben lévő vajmennyiséggel azonos mennyiséget használhatunk.

Azonban, ha a recept nagy mennyiségű vajat ír, amit kókuszolajjal helyettesítünk, a késztermék ízben tartogathat meglepetéseket – egy enyhe kókuszaromát például. Kenyereknél nem biztos, hogy ennek különösebben örülünk, de süteményeknél és muffinok esetén nem zavaró.

Sütemények esetén szóba jöhet még a szilva- és a tökpüré is 1:3/4 arányban; a szilvapüré kissé megszínezi a tésztát.