Így lehet felismerni, ha valaki ételfüggő

ételfüggőség
Vágólapra másolva!
A fogyókúra nem könnyű. Nemcsak elkötelezettséget, elszántságot és következetességet igényel, hanem áldozatokat is követel. A siker útját gyakran sok megpróbáltatás kíséri, az egyik legnagyobb akadály, hogy nem tudjuk kezelni az étkezési vágyat. Ha ez a vágy túl erős, már-már pusztító, ételfüggőségről is beszélhetünk.
Vágólapra másolva!

Nem azzal van a baj, ha szeretünk enni, hanem azzal, ha elveszítjük a kontrollt. Azok az ételek, amelyek túl sok felesleges cukrot, zsírt vagy sót tartalmaznak, ugyanúgy

hatással van az agy örömközpontjára,

mint a kábítószer. Dopamin szabadul fel, amelyet örömhormonnak is hívnak. Ezek az úgynevezett jutalomjelzések felülírják a teltségérzetet. Ezért esznek tovább az emberek akkor is, ha már nem éhesek.

A problémásnak tűnő ételek közé tartozik a gyorskaja, valamint a cukorban gazdag, búzát tartalmazó élelmiszerek.

Azért veszélyes mindez, mert hiába esznek az ételfüggők egyre többet és többet, arra lesznek figyelmesek, hogy nem elégedettek a mennyiséggel. Ez nemcsak a testet, de az érzelmeket is megterheli.

A problémásnak tűnő ételek közé tartozik a gyorskaja, valamint a cukorban gazdag, búzát tartalmazó élelmiszerek Forrás: Shutterstock

Ha a túlzott étkezéshez nem társul elegendő testmozgás, nem csak a súlygyarapodás lesz az egyetlen probléma, amivel a függő szembesülhet, hanem például a cukorbetegség, különböző szívbetegségek, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, csökkent önbecsülés, depresszió stb.

Melyek az árulkodó tünetek?

  • Sokkal többet eszünk, mint amennyit akartunk vagy amennyi elég lett volna.
  • Bizonyos ételek iránti vágy annyira erős, hogy hiába érezzük magunkat telinek, tovább eszünk.
  • Sőt, folyamatosan túlesszük magunkat.
  • Bűntudatunk van az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége miatt, de legközelebb ugyanennyit és ugyanazt esszük.
  • Hiába próbálkozunk, képtelenek vagyunk leszokni bizonyos ételekről, élelmiszerekről.
  • Akkor is folytatjuk a túlevést, ha megismertük az egészségtelen, negatív következményeit is.

Le lehet győzni?

Mivel az ételfüggőség súlyos kérdés, a legjobb, ha lépésről lépésre próbálkozunk. Először érdemes egy szakemberrel beszélni a témában. Készítsünk egy listát azokról az egészségtelen, túlcukrozott, túlsózott ételekről, amelyeket szívesen fogyasztunk és mérsékeljük a mennyiséget,

kezdjünk el egészségesebb alternatívák felé fordulni.

Nem szabad drasztikus megoldásokhoz folyamodni, mint az adagok teljes lecsökkentése. Ha nem eszünk, ha éheztetjük magunkat, csak még inkább megnehezítjük a változást. Mindenképp forduljunk szakemberhez ételfüggőség esetén.