Hízókúra: ritkább, de van, akinek erre van szüksége

étel, evés, táplálkozás
Vágólapra másolva!
A hízókúra talán nem is a legjobb kifejezés, hiszen hizlalni senkit sem szabad. A hizlalás a zsírszövetek felesleges felszaporítását jelenti, ezért helyesebb volna helyreállító, feltápláló (roboráló) diétáról (kezelésről) beszélni. Feltápláló élelmezésre szorulnak elsősorban azok, akik valamilyen külső, vagy belső okok miatt erősen lesoványodtak, és ennek következtében legyengültek, munkabírásuk csökkent.
Vágólapra másolva!

A soványság önmagában nem kóros állapot. Az étvágytalanság egészséges embernél a megfelelő étrend és az étkezési időpontok betartása mellett igen ritkán fordul elő. Viszont a rendszertelen étkezés, az étkezéseken felül fogyasztott édességek rontják az étvágyat. A szellemi túlterhelés, mozgáshiány, vagy a levegőn való tartózkodás hiánya is kedvezőtlenül befolyásoló tényezők. A túlzott cukrozást és
sózást a hízókúra folyamán sem kell túlzásba vinni.

Az ételek dúsítása különböző tápanyagokkal is történhet. Léteznek ízesített és ízesítés nélküli tápszeritalok, tápszerporok. Ezeket főzelékekbe, mártásokba, palacsintába, turmixokba ajánlott keverni.

A hízáshoz ajánlott az izmokat erősíteni. A soványság a legtöbb esetben az egyén alkatától is függ. Általában a soványságot a különböző szervi vagy mentális problémák okozzák. Ilyen az állandó stressz, a nyugtalanság, a pánikba esés, sőt maga a félelem is soványsághoz vezethet.

Étel, evés, táplálkozás Forrás: Healthline

Kitartás nélkül nem megy

A napi energiaszükséglet egyénenként igen eltérő lehet, s számos tényezőtől függ: az alapanyagcserétől, a nemtől, a kortól és a testi aktivitás mennyiségétől. Különböző irányszámok figyelembevételével azonban mindenki kiszámolhatja a saját maga számára minimálisan szükséges napi mennyiséget.

Alapvetően érvényes, hogy egykilónyi hízás érdekében a normál mennyiséghez (férfiak esetében átlagosan 2900 kcal, a nőknél 2300 kcal) képest 7000 kcal-val van többre szükségünk. A 7000 kcal kéthetes periódusra elosztva napi 500 pluszt jelent, így a férfiaknak napi 3400, a nőknél 2800 kcal az előirányozott.

Ha pár nap elteltével sem akar többet mutatni a mérleg, akkor sem szabad feladni, hanem
végig kell csinálni, s a kéthetes időszak végére már ott is lesz az áhított hízás. A legtöbben ott
követik el a hibát, hogy nagyon gyors sikerekre számítanak, ám amikor az elmarad, egyből
feladják, és visszatérnek a régi táplálkozási szokásaikhoz.

Az egészséges és kalóriában gazdag étkezések mellett a sportolás is hozzájárulhat a testsúlygyarapodáshoz. A következő tippek betartásával garantált a siker:

Tippek:

1.Kiegyensúlyozott étkezés
Az arányok megfelelő megválasztása meghálálja magát: a magas kalóriatartalmú hozzávalók
mellett nem feledkezhetünk meg a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem. Ezzel a napi vitamin- és ásványianyag-bevitelt is elintézhetjük. Az étlapról ugyanakkor nem hiányozhat a burgonya, a rizs, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, vagy a tejtermékek sem.

2.Több étkezés
A nagy étkezések mellett kétóránként apróbb étkezések beilleszthetők a napirendbe. Így a főétkezésekkel együtt naponta 5-6 evésre kerül sor. A tejszínes joghurtok, a müzliszeletek kiválóan alkalmasak az éhség gyors csillapítására.

3.Egészséges zsírok

Forrás: Thinkstock

Az ételek elkészítéséhez a jó minőségű növényi olajok (olíva-, napraforgó- vagy repceolaj) ajánlottak. Nem maradhatnak el a zsírosabb halfajták sem, mint a lazac, a hering vagy az angolna.

4.Étvágyfokozás
A legkülönbözőbb ingerek alkalmasak arra, hogy növeljék éhségérzetünket. Tegyünk íróasztalunkra némi egészséges nassolnivalót: diót, mogyorót, és hasonló csonthéjasokból mixelt diákcsemegét.

5.Édes ételek
Az édesítőszerek okos megválasztásával is extra kalóriákhoz juthatunk: a szőlőcukor különösen kalóriában gazdagnak számít, ám csak fele olyan édes, mint a normál cukor. Következésképpen többet is kell használnunk belőle.

6.Kellő mennyiségű folyadék
Napi két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott. A tejes turmixok, gyümölcslevek vagy a kakaó állandó helyet kaphat az étlapon.