Hízlal a telefonunk?

étkezés, telefon, étel
Vágólapra másolva!
Van egy új kockázati tényező, amely szintén elhízáshoz vezethet. Nincs köze sem a genetikához, sem a mozgásszegény életmódhoz, sem az elfogyasztott étel mennyiségéhez. Ez pszichológiai eredetű és a közösségi médiához, illetve a telefonunkhoz van köze.
Vágólapra másolva!

A tudósok szerint a közösségi médiához kapcsolódó pszichológiai függőség hatással van az étkezésre és az elfogyasztott étel mennyiségére. A különböző felületek folyamatos ellenőrzése

az agyban felszabaduló dopamin miatt tesz a közösségi média rabjává.

Ugyanúgy működik, mint a cukorfüggőség; az agy jutalomként könyveli el a felületek folyamatos figyelését.

Akik folyamatosan jelen vannak a digitális térben, hajlamosabbak több időt tölteni egy étteremben Forrás: Shutterstock

Akik állandóan jelen vannak a digitális térben, hajlamosabbak több időt tölteni egy étteremben, egy gyorsétteremben, többet enni – mivel nem figyelnek a testük jelzéseire –, így pedig több kalóriát bevinni.

A Rice Egyetem legújabb kutatása szerint azoknál, akik a közösségi média fiókjuktól várják a pillanatnyi örömöt, megfigyelhető az önkontroll hiánya és a növekvő hajlam a gyorsételek fogyasztására.

Ha folyamatos vágyat érzünk, hogy ellenőrizzük a telefonunkon az értesítéseinket és az üzeneteinket, és nem tudjuk kontrollálni ezt a késztetést, nagy a valószínűsége a függőségnek. Az önkontroll hiánya pedig beszivárog az életünk minden más területére is.

– mondja Richard Lopez, a Rice Egyetem kutatója.

Hogy összekapcsolják ezt a két jelenséget, a kutatók 132, 18 és 23 év között fiatal részvételével készítettek vizsgálatot.

Megkérdezték őket a médiahasználati szokásaikról, illetve egy 18 tételből álló skálán (MMR-R-skála) határozták meg, hogy a telefonhasználatuk kényszeres vagy a normális kategóriába sorolható.

A magasabb MMR-R pontszámhoz magasabb testtömeg-indexet és nagyobb testzsír-százalékot társítottak.

Más kutatás is készült: 72 résztvevő esett át MRI vizsgálaton. A kutatók képeket mutattak nekik és figyelték az agyi aktivitást. Azok a képek, amelyek hizlaló, egészségtelen ételeket mutattak, az agynak ugyanazt a részét stimulálták, mint amit a digitális függőség stimulál.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a digitális eszközökkel kapcsolatban fellépő önkontroll hiánya átszivárog az élet más területeire is – mint mondjuk a táplálkozás.