Jó ötlet rágózni, de gondot is okozhat

Rágó Dr.Life „Ilyenkor gyűlölöm az embereket" – Mindennapok egy mizofóniás lány szemszögéből
Vágólapra másolva!
A rágózás egészséges, a fogorvosok ajánlása szerint napi 3-4 alkalommal étkezéseket követően és 15 percnél nem hosszabb ideig rágva azt. Érdemes körültekintően rágózni, hiszen ennek a rengeteg előny mellett vannak negatív következményei is. Előfordulhat ugyanis, hogy az arcizmok környékén fájdalom üti fel a fejét.
Vágólapra másolva!

Ha ezt érezzük, érdemes kerülni egy ideig a rágógumit, vagy szakember segítségét kérni. Kutatások szerint ugyanis a sok rágózástól kilazulhat, vagy elmozdulhat az állkapocs. Arról nem is beszélve, hogy a rágógumi beleragadhat egy-egy fogtömésbe, pótlásba, amelyet tönkre is tehet. Étkezések után vagy diéta idején, amikor hiányoznak az ízek, a legjobb választásnak tűnik a nulla kalória értékű különböző ízekben kapható rágót rágni. Egyrészt a szájhigiéné szerves részét képezi az evések utáni rágózás.

Melyek a rágózás egészséges hatásai?

  • megtisztítja a fogakat a lepedéktől
  • megelőzi a fogszuvasodás kialakulását
  • segít a káros szenvedélyekről való leszokásban
  • üde leheletet biztosít
  • fokozza a nyáltermelést, így a lepedék nem tud megtelepedni a fogakon
  • javítja a száj öntisztulását
  • a nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést, így megőrizve a száj
  • egészséges PH értékét
  • diéta idején a rágózás bizonyítottan csökkenti a kalóriabevitel iránti igényt
  • moderálj az édességek iránti vágyódást
  • segíti a falásrohamok elkerülését
  • az édes íz nyugtatólag hat az ízlelőbimbókra
  • pszichológusok szerint a rágózás jótékony hatást gyakorol a memóriára
  • a rágó hatás révén az agyba több friss vér tud jutni, növeli a pulzust, ami által a vér
  • oxigenizáltsága nő

Vannak-e káros hatásai?

Az állandó rágózás következményeként az állkapocs elmozdulhat, vagy kilazulhat. Egy másik
egészségre káros hatása a folytonos rágózásnak a túlzott gyomorsav-termelődés. A szájüregben már elindulnak az emésztési folyamatok. A rágás hatására elkezd termelődni a gyomorban fokozottabban a gyomorsav azt várva, hogy hamarosan étel érkezik a tápcsatornán keresztül, ami majd lebontásra kell, hogy kerüljön a gyomorsav közreműködésével. Amennyiben a táplálék megérkezése elmarad, úgy a szükségtelenül felgyülemlett gyomorsav elkezdi a gyomor falát marni és ha ez túl gyakran fordul elő, akkor fekélyek kialakulásához is vezethet.

rágógumi Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mindig cukormenteset válasszunk!

A cukormentes változatok nem roncsolják a fogaikat, a rágás pedig növeli az agy felé történő vérkeringést, így segíthet a koncentrációban. Az viszont már csupán legenda, hogy a rágó egyik alkotóeleme, a vinil-acetát rákkeltő lenne: egyetlen kutatás sem bizonyította be egyértelműen az anyag káros hatását.