Ez történik, ha állva eszünk

étel, evés, táplálkozás
Vágólapra másolva!
Édesanyánk megmondta: ne egyél állva, mint a lovak! És milyen igaza volt! Pedig valószínűleg nem is tudta, milyen hatásai lehetnek. A kutatók szerint ugyanis, ha állva és gyorsan eszünk, az stresszt vált ki, plusz tompítja az ízérzékelést.
Vágólapra másolva!

A Journal of Consumer Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ízérzékelésünk sokkal jobb, ha ülve eszünk. A kutatók a vizsgálatok során rájöttek, hogy a vestibularis rendszer, amely az egyensúlyért, a testtartásért és a térbeli orientációért felel, kölcsönhatásban van az ízérzékeléssel.

Ez azt jelenti, hogy ha állva eszünk, kevésbé érezzük az ízeket.

A kutatócsoport szerint ez azért van, mert a gravitációs erő a vért a test alsó részeire húzza, ezáltal a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa az egyensúlyt az egész testben. Így megnövekszik a stresszhormon szintje, amelynek következtében végül csökken az érzékelés, ami befolyásolja az ételek és italok ízét, az ételek hőmérsékletének érzékelését és az elfogyasztott mennyiséget.

Amikor az emberek kellemetlenül érzik magukat, akkor a jóízű ételek sem tűnnek finomnak.

A kutatócsoport egy vizsgálattal támasztotta alá mindezt. A résztvevőket két részre osztották: az egyik csoport állva, a másik csoport pedig egy kényelmes, párnázott székben evett. Azok, akik ültek, sokkal kedvezőbb értékeléseket adtak az ételre, mint álló társaik.