Jó, ha csemegekukoricát eszünk vagy sem?

kukorica
Vágólapra másolva!
A kukoricát évszázadok óta fogyasztják a világ minden táján. Rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont könnyen megemelheti a vércukorszintet és gyakran esik áldozatául genetikai módosításnak. Így felmerül a kérdés: jó, ha fogyasztjuk, vagy nem?
Vágólapra másolva!

A kukorica Mexikóból származik, ez volt az őslakosok fő táplálékforrása. Általában fehér vagy sárga színű, de akár lila, vörös és kék színben is kapható. Magas a szénhidrát- és viszonylag alacsony a fehérje- és a zsírtartalma.

Noha megemelheti a vércukorszintet,

a tápanyagprofilja miatt – C- és B-vitamint, magnéziumot, káliumot, antioxidánsokat és számos növényi vegyületet tartalmaz – mégis előnyös a fogyasztása és a kiegyensúlyozott táplálkozás része.

Viszont a feldolgozott kukoricatermékek nem feltétlenül táplálók, mivel feldolgozás során elvesztik a hasznos rostokat és tápanyagokat. Plusz számos feldolgozott termékben magas a hozzáadott só-, cukor- és zsírtartalom.

A kukorica a kiegyensúlyozott táplálkozás része Forrás: Shutterstock

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a fogyasztása?

A benne lévő lutein és zeaxantin jótékony hatással lehet a szemre. Az élelmi rostoknak köszönhetően védelmet nyújt bizonyos emésztési problémákkal szemben. Ugyanakkor

a cukorbetegeknek korlátozniuk kell a keményítőtartalmú szénhidrátbevitelt,

így a kukoricafogyasztást is. Noha vannak források, amelyek szerint ez egy kiváló választás cukorbetegeknek is, azért csak ügyeljünk a mennyiségre.

Illetve kutatások igazolják, hogy más keményítőtartalmú élelmiszerrel szemben, mint a krumpli, a kukorica járul hozzá a leginkább a hízáshoz – ha túl sokat fogyasztunk belőle.

Továbbá érdemes arról is beszélni, hogy a kukoricanövényeket genetikailag módosítják. Valójában a kukorica az egyike a leggyakrabban módosított növényeknek. Teszik mindezt azért, hogy növeljék a termésmennyiséget és javítsák a kártevőkkel szembeni ellenállóképességet. Az így módosított növények emberi szervezetre gyakorolt hatásai ellentmondásosak. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy biztosat mondhassanak a kutatók.

A kukorica gluténmentes Forrás: Shutterstock

A kukorica megfelelő fehérjeforrás is, noha nem bővelkedik benne: fehérjetartalma mindössze 10-15%. Emellett mangán, foszfor, cink, magnézium, B5-vitamin, folsav, B6-vitamin, niacin és kálium is van benne. Jótékony hatással van a székrekedésre és késlelteti az öregedést. Ez utóbbi a sok-sok antioxidánsnak köszönhető.

A csemegekukoricában megtalálható C-vitamin és likopin

megerősítheti a hajszálakat és segíthet kezelni a hajhullást. A B12- vitaminnak, a vasnak és a folsavnak köszönhetően fogyasztásával megelőzhető a vérszegénység.

Az előnyei közé sorolható továbbá, hogy gluténmentes, így a belőle készült lisztet vagy házi tortillát gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Kerülje az elszíneződött levelű kukoricát: a sárgás héj sérülést vagy öregséget jelent Forrás: Ács Bori

Hogyan együk?

Mielőtt az asztalra kerülne, ejtsünk néhány szót a kiválasztásról. Ne vegyünk olyan csemegekukoricát, amiről eltávolították a leveleket vagy sokat voltak a napon. A legjobb, aminek a bojtja egy kissé aranyszínű. Kerülje az elszíneződött levelű darabokat:

a sárgás héj sérülést vagy öregséget jelent.

A kukoricát grillezhetjük, süthetjük és főzhetjük, általában olvasztott vajjal és sóval tálaljuk. A kukoricaszemeket megfőzve hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, köretekhez, de akár önmagukban is fel lehet szolgálni vajjal vagy olívaolajjal és különböző fűszerekkel. A lisztjéből vízzel és sóval készíthetünk tortillákat, a „nyers" szemeket pedig ki lehet pattogtatni a tűzhelyen.

Készítsük el a következő receptet!

Forrás: Delish

Cukkinis-kukoricás korongok

Hozzávalók:

  • 2 nagy cukkini, lereszelve
  • 1 csésze főtt kukoricaszem
  • 2 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 3 tojás, felverve
  • 1 csipet fokhagymapor
  • ½ teáskanál petrezselyempehely
  • ½ teáskanál bazsalikom
  • ízlés szerint só és bors
  • ½ csésze reszelt sajt
  • ¾ csésze liszt
  • olívaolaj
  • ½ csésze görög joghurt
  • 1 evőkanál csiliszósz

Elkészítés:
Ha lereszeltük a cukkinit, keverjük össze a kukoricával, a mogyoróhagymával, a petrezselyemmel, a bazsalikommal, a fokhagymaporral, a tojással, a sóval és a borssal.
Amint összeállt, keverjük hozzá a sajtot és a lisztet.
Melegítsük fel az olívaolajat vagy a zsírt egy serpenyőben és süssük ki a korongokat. Oldalanként ez körülbelül 2 perc.
Keverjük össze a joghurtot a csiliszósszal, tálaljuk ezzel a korongokat.