Tényleg hizlal a dinnye?

dinnye
Vágólapra másolva!
A dinnye akkor jó, ha édes. Ettől tartanak azok, akik szeretnék megtartani - legalább nyárra - jó alakjukat. Egy kiadós szelet görögdinnye elfogyasztása után az ember úgy érzi, hogy pukkadásig ette magát. A gyomor teltsége azonban nem tart sokáig. Cukortartalma inkább csak zsír, és fehérjetartalmához viszonyítva sok. Gyorsan felszívódik, és könnyen hasznosul. Elsősorban víztartalma, teltségérzetet előidéző hatása miatt javasolják fogyókúrához is.
Vágólapra másolva!

A görögdinnye a tökfélék családjából valószínűleg Nyugat-Afrikából származó gyümölcs.
90%-os víztartalmú, 100 g görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal,
összehasonlításként a banánban ennek mintegy háromszorosa van.

Dinnye Forrás: Shutterstock

Fehérje- (0,5 g) és zsírtartalma (0,2 g) minimális, tartalmaz továbbá 6,5 g szénhidrátot, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrot. Glikémiás indexe - azaz a szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő
képessége - ennek megfelelően magas, 72 (a fehérkenyéré 95). Ha erre építjük a diétánkat,
akkor tapasztalni fogjuk. hogy gyorsan telít minket, de nagy víztartalma és túl magas
glikémiás indexe miatt - ami jól megdobja a vércukorszintünk - hamarosan újra éhesek leszünk. Újabb adagért nyitunk be a hűtőbe. Egyszóval, ha mértéktelenül fogyasztjuk nemhogy fogyni, hanem hízni kezdünk!

Igaz, hogy a dinnye tele van A-, B- és C-vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal, de attól még nem csodaszer. Sok vizet tartalmaz, így a nyári melegben különösen jó folyadékforrás.

Két szelet görögdinnye 640 mg káliumot tartalmaz Forrás: Taste of home

Egy gyors dinnyediéta nem terheli meg különösebben az egészséges emberek szervezetét, de a cukorbetegekre veszélyes lehet. A görögdinnye kis mennyiségben megengedett, de nagyon oda kell figyelni, mennyit eszünk belőle, mert magas a szénhidráttartalma.