A gyümölcsök királya: a mangó

mangó 4 mostohán kezelt, ám rendkívül egészséges zöldség és gyümölcs
Vágólapra másolva!
A gyümölcsöt Európában konzerv, illetve nyers formában lehet megvásárolni; egész évben fogyasztható. Legtöbbször gyümölcssalátába keverik, de kiválóan illik rák- és halételekhez is. Gyakran lekvárt főznek belőle és aszalják is. Virága sűrű, édes mézet ad, amely önmagában is fogyasztható. Világosbarna fájából bútort készítenek.
Vágólapra másolva!

Kísérletező kedvű hobbikertészek gyakran próbálkoznak a boltokban újdonságként feltűnő növények, gyümölcsök házi szaporításával. Több-kevesebb eredménnyel. A siker érdekében most a mangó csíráztatásához adunk pár ötletet.

Legyünk gyorsak

Az édes mangó elfogyasztása után a mag nem tölthet el hosszabb időt szárazon; egy-két napon belül ültessük el. Ha pár napra félretesszük, az még nem okoz problémát, csak ezalatt is fedjük be nedves homokkal, fűrészporral, vagy tegyük egy zacskóba, mohapárnára. Ha épp nem lenne otthon mohapárnánk, akkor azt bármilyen nedvszívó természetes anyaggal pótolhatjuk.

Forrás: Serious Eats

Szabadítsuk ki a magot

A gyümölcshúst, amennyire csak lehet, távolítsuk el a kagyló alakú, szőrös maghéjról. A kemény maghéjat óvatosan nyissuk fel egy tompa kés segítségével: finoman, hogy a puha magot ne sértsük meg, a kagyló domború peremét vágjuk körbe. Ha ezzel megvagyunk, a magocska elvileg könnyedén kicsúszik a kagylóhéjból. Ha csak egy töpörödött, fejletlen valamit találunk a magházban, akkor azt kidobhatjuk, hiába is próbálkoznánk csíráztatásával.

Közepes méretű (nem túl mély) cserépbe vízszintesen ültessük el a magot, majd szórjunk rá. 3-4 centi laza, jó vízáteresztésű földkeveréket. A lapos edénnyel az a célunk, hogy megelőzzük a mangóra jellemző túlzott gyökérnövekedést. A gyökér ugyanis akár 45-60 cm hosszúra is nőhet, míg a palánta ezalatt csak ennek harmadára nyúlik. Ez megnehezítené az átültetést, bizonytalanná téve a növényke túlélését.

mangó Forrás: shutterstock.com

Meleg, trópusi klímán 5-14 nap a mag csírázása, hűvösebb helyen eltarthat kb. 3 hétig. Ha a cserepet alulról melegítve 22-25°C körül tartjuk, azzal megtéveszthetjük és gyorsabb csírázásra serkenthetjük a növényt.