Olasz mammák kedvence: cannoli házilag

Vágólapra másolva!
A cannoli ricottás krémmel töltött tésztarolád, amely egyszerre ropogós és krémes. Jellegzetes szicíliai édesség, amely a legtöbb olasz pékségben vagy cukrászdában megtalálható. Szívesen tálalják csokoládépehellyel, apróra vágott pisztáciával megszórva vagy csokoládéba mártva. Az elkészítése időt vesz igénybe, viszont van, amivel megéri fáradozni. Ez a desszert is ilyen.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Házi cannoli

Hozzávalók:

  • 544 g liszt
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • egy csipet só
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 tojássárgája
  • 180 ml fehérbor
  • 544 g ricotta
  • 165 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 narancs héja

Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a kristálycukrot és a sót.
Egy villával dolgozzuk el benne a vajat, végül kézzel morzsoljuk teljesen szét.
Dolgozzuk el benne a tojássárgáját is.
Adjuk hozzá a bort evőkanalanként, közben gyúrjuk a tésztát.
Tegyük a tálba, tegyünk rá folpackot és hagyjuk pihenni 30 percet.
Addig készítsük el a krémet: reszeljük le a narancs héját, és keverjük össze egy spatula segítségével a ricottával, a porcukorral és a vaníliával.
Vágjuk ketté a tésztát, majd kezdjük el kinyújtani egy lisztes felületen. Fontos, hogy papírvékonyra nyújtsuk.
Tésztaforma segítségével vágjunk belőle köröket, tekerjük fel a cannoli sütőformára és süssük ki olajban vagy zsírban.
Habnyomó segítségével töltsük meg a krémmel a cannolikat.
Fogyaszthatjuk így is, de megszórhatjuk csokoládécsipsszel vagy pisztáciadarabokkal a krémet, vagy tehetünk rá csokiöntetet.