Így tároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy frissek maradjanak

2019.08.15. 10:57

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a gyümölcsök és zöldségek aránya a legnagyobb az élelmiszerpazarlás tekintetében. Elkerülésének egyik módja, ha tudatosan kevesebbet vásárolunk, a másik, ha megfelelően tároljuk, a harmadik pedig ha néhány napon belül elfogyasztjuk őket.

Ne tartsuk a paradicsomot a hűtőszekrényben

Hacsak nem érett már meg teljesen, szobahőmérsékleten kell tárolni a maximális íz elérése érdekében. Az éretlen paradicsom nem éri el a teljes érettség állapotát,

az érett pedig elveszti az ízét, ha hosszú ideig a hűtőben hagyjuk.

A dinnye sem oda való

A hideg görögdinnye megváltás egy forró nyári napon. Nem is azzal van a gond, ha lehűtjük egy kicsit, hanem azzal, hogy ha több mint három napon át a hűtőben tároljuk. Így nemcsak a frissességét veszti el, hanem az ízét és élénk színét is.

Inkább tároljuk szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől mentes helyen és néhány napon belül fogyasszuk el.

Ha már felvágtuk, élelembiztonsági okokból a hűtőbe kell tenni, viszont három napon belül érdemes megenni a fent említett tények miatt.

Forrás: Shutterstock

A cukkini sem szereti a hideget

Vannak olyan alapanyagok, mint a cukkini, amelyek hűtést igényelnek, ám nem szeretik a nagyon hideget. Ezért inkább csomagoljuk papírtörlőbe és úgy tegyük a hűtőbe.

Öt napon belül mindenképp fogyasszuk el.

Mi a helyzet az uborkával és a padlizsánnal?

Valószínűleg az uborkával és a padlizsánnal is ugyanazt tesszük, mint a paprikával vagy a paradicsommal: a hűtő zöldséges fiókjába kerül.

Viszont ez a két zöldség is inkább szobahőmérsékleten érzi jól magát.

A padlizsán érzékeny a tíz fok alatti hőmérsékletre, és ha hat-nyolc napig tartjuk a hűtőben, foltos lesz, elszíneződik. Ugyanez vonatkozik az uborkára is. Ha mégis hűteni akarjuk, fogyasszuk el két-három napon belül.

A bogyós gyümölcsök hamar megromlanak

Ha bogyós gyümölcsöt vásárolunk, érdemes észben tartani, hogy az eper, a málna és a szeder mindössze két-három napig marad friss, míg az áfonya maximum tíz napig tart. Ha azt látjuk, hogy már túlérettek, inkább tegyük a fagyasztóba és később készítsünk belőle turmixot.

Nem szabad továbbá egymás mellett tárolni a zöldségeket és a gyümölcsöket.

A legtöbb gyümölcs etilént termel, amely egyes alapanyagoknak kárt okoz. Ezért az etilént termelő gyümölcsöket, mint az alma, az avokádó, az őszibarack, az etilénérzékeny termékektől (uborka, saláta, padlizsán, zöld leveles zöldségek) távol kell tárolni.

Az etilént termelő gyümölcsöket és zöldségeket ne légmentesen záródó helyre tegyük, kivéve, ha azt szeretnénk, hogy minél gyorsabban megérjenek.

Még valami: a gyökérzöldségeket zsákban tároljuk. Így akár hetekig, hónapokig is eltarthatók. A gyökérzöldségek az édesburgonya, a répa, a gyömbér, a hagyma, a retek, az édeskömény stb.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: