Mandulaleves: energiát ad és fokozza az immunitást

mandulaleves
Vágólapra másolva!
Nyáron szinte teljesen elfeledkezünk az őszi náthás és influenzás időszakról – a köhögés és a csöpögő orr egy távoli kép csupán. Pedig ebben az évszakban is vannak baktériumok és vírusok, amelyekkel szemben nem árt a felkészültség. Ebben segítenek az immunrendszer-erősítő ételek.
Vágólapra másolva!

Itt van például a következő leves, amely esős időben, melegen fogyasztva felhevít, forróságban, hidegen fogyasztva pedig hűsít és felfrissít.

Mindeközben a mandula és az alma kifejtik csodás hatásukat.

Az alma tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Nem véletlenül mondják, hogy napi egy alma még az orvost is távol tartja.

A mandula egészségügyi előnyei: a benne lévő fehérjék energiát biztosítanak a testnek, csökentheti a koleszterinszintet és fokozhatja az agyi aktivitást.

Emellett nagy mennyiségű rostot, E-vitamint és Ómega-3 zsírsavat tartalmaz.

Ha mézet is adunk a leveshez, még tovább növelhetjük az immunitást. Sőt, gyömbérrel ízesítve egy valódi csodafogás kerülhet az asztalra, amely ráadásul még finom is.

Forrás: Shutterstock

Mandulaleves

Hozzávalók:

  • 50 g hántolt mandula
  • 1 nagyobb alma
  • 30 g vaj
  • 30 g liszt
  • 4 csésze víz
  • 1,2 dl tej
  • 2 teáskanál só
  • egy csipet őrölt fekete bors
  • 4 evőkanál habtejszín
  • méz és reszelt gyömbér ízlés szerint

Elkészítés:
Aprítsuk finomra a mandula felé egy aprítógép segítségével. Tegyünk így az almával is. Ezután dolgozzuk össze a mandulát az almával, végül keverjük hozzá a tejet.
Melegítsük fel a vajat, és pirítsuk meg a maradék mandulát.
Adjuk hozzá a lisztet, majd, ha az is megpirult, a vizet. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel.
Adjuk hozzá a tejes keveréket, ízesítsük sóval és borssal, majd főzzük 10 percig alkalmanként megkeverve.
Amint besűrűsödik és krémes állagú lesz, vegyük le a tűzről, majd tálaljuk a habtejszínnel, esetleg almadarabokkal.
Ízesíthetjük gyömbérrel és mézzel.