Egyre több embernek van ételallergiája

2019.08.14. 08:16

Gyorsabban nő a táplálkozási allergiákban érintett emberek száma, mint a légúti allergiákkal érintetteké – közölte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György azt mondta, ennek oka, hogy egyre kevesebb természetes élelmiszert fogyasztanak az emberek, és rengeteg tartósítószer, mesterséges ízfokozó, színezék kerül a szervezetükbe.

A glutén- és laktózérzékenyek száma is a táplálkozási hiba miatt gyarapszik, mert az egészségtelen étrend provokálja a szervezetet 

– tette hozzá. Jelezte, emiatt egyre fiatalabb korban alakulnak ki az allergiák.

Forrás: Shutterstock

Mi a glutén?

A kalászos gabonafélékben megtalálható fehérje, amelyre a szervezetünk érzékenység esetén reagál.

A gluténérzékenység manapság egyre nagyobb méreteket ölt,

és a tünetei is széles skálán mozognak. Sokaknak azonban fogalmuk sincs róla, melyek ezek.

A gluténérzékenység tüneteiről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Mi a laktóz?

A laktóz a tejben található tejcukor. Normális esetben a laktáz enzim szőlőcukorra és galaktózra bontja.

A problémát az okozza, hogy ennek az enzimnek az aktivitása kétéves kortól kezdve folyamatosan csökken.

Így nem tudja lebontani a tejjel az emésztőrendszerbe kerülő tejcukrot, ami a bélcsatornában marad. Ez okozza a tüneteket.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: