Mennyi kávé számít soknak?

kávé
Vágólapra másolva!
A migrénes fejfájás általában váratlanul lép fel, bizonyos időközönként jelentkezik és pulzáló fájdalom jellemzi. Ehhez hozzátartozik még a hányinger vagy a fokozott fény- és zajérzékenység. Bizonyos hormonális változások, a stressz, valamint egyes ételek és italok okozhatnak migrénes fejfájást. Egy új tanulmány kimondta, hogy többek között a túlzott koffeinfogyasztás is.
Vágólapra másolva!

Az American Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint napi három vagy annál több adag kávé elfogyasztása nagyobb valószínűséggel idézhet elő migrént.

A kutatók a kávé és más koffeines italok szerepét vizsgálták.

Összesen 98 migrénben szenvedő egyéntől kérték, hogy vezessen elektronikus naplót, amelyben rögzítik: hány adag koffeines italt, például kávét, teát, energiaitalt stb., fogyasztottak aznap. Feljegyezték azt is, hogy tapasztaltak-e fejfájást, illetve, ha igen, milyen volt az intenzitása, mennyi ideig tartott, mikor jelentkezett és vettek-e be rá gyógyszert.

Forrás: Shutterstock

Az eredmények alapján a kutatók megállapították, hogy napi egy vagy két adag kávé elfogyasztása még nem jár fejfájással. Viszont, ha három vagy annál több adagot iszunk, számíthatunk a kellemetlen tünetre.

– mondta el Elizabeth Mostofsky a Harvard Egyetemtől.

Hozzátette továbbá, hogy a kávéadagok és egyéb koffeines italok általában 25-150 milligramm koffeint tartalmaznak.

Így nem tudják egészen pontosan meghatározni azt a koffeinmennyiséget,

amely megnövekedett migrénkockázattal jár. Ezért maradtak az általános ajánlásnál: fogyasszunk naponta maximum egy-két adag kávét, és ne vigyük túlzásba.