Lukuma, fuyü datolyaszilva: 12 egzotikus és furcsa gyümölcs, amiről nem is hallott

2019.08.13. 10:30

A mai világban minden egy karnyújtásnyira került tőlünk. Így hiába nem érik nálunk banán és narancs, bármikor ehetünk. Csak egy rövid utat kell megtennünk a szupermarketig. Persze az igazi, fáról szedett banánhoz semmi sem ér fel, de ezt csak külföldre tett utazásaink alkalmával tapasztalhatjuk meg. Ezen kívül persze számos olyan egzotikus gyümölcs létezik még, amelyről nem is tudunk. Amelyek nem találhatók meg a hazai bevásárlóközpontok polcain.

1. Lukuma vagy lucuma

A peruiak szerint a legtöbben nem önmagában élvezik ezt a gyümölcsöt. Nem olyan, mint az alma, amit csak lekapunk a fáról és már bele is harapunk.

Viszont szívesen használják alapanyagként például tortákba, pitékbe, süteményekbe, pudingokba, fagylaltokba és egyéb édességekbe.

A helyiek azt mondják, hogy a textúrája nem túl bizalomgerjesztő, viszont maga a gyümölcs rendkívül édes. Ezért használják természetes édesítőszerként is.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Food for net

2. Pacay vagy jégkrémbab

A jégkrémbab állaga kissé furcsa, viszont finom – legalábbis azok szerint, akik már kóstolták. A jégkrémbabfa a Dél-Amerika északnyugati részén található Andok völgyében őshonos. Angliában kezdték el

jégkrémbabnak hívni édes íze és krémes textúrája miatt.

3. Chayote vagy egymagvú tök

A chayote ugyanabba a családba tartozik, mint a tök, a dinnye és az uborka. Mexikóban őshonos, ahol bőségesen nő. Nyersen és főzve is fogyasztható, általában salátákhoz adják, előbb azonban lime- vagy citromlében pácolják.

4. Fuyū persimmon vagy fuyū datolyaszilva

A fuyūre az istenek gyümölcseként szoktak hivatkozni. A datolyaszilvák általában akkor finomak, ha puhák. Ezzel szemben ez a fajta keményen is édes és ízletes.

5. Atemoya

Az atemoya valójában két különböző gyümölcs hibridje: a cherimoyáé és a cukoralmáé. Könnyen sérül, tehát óvatosan kell vele bánni. A gyümölcshús ehető és ízletes is, viszont a magokat kerülni kell.

6. Fekete datolyaszilva

A gyümölcs fekete belseje azt jelzi – más gyümölcsök feketedésével szemben –, hogy érett és fogyasztható.

Ízét és textúráját a csokoládépudinghoz szokták hasonlítani.

7. Buddha keze

Ennek az Északkelet-Indiából és Kínából származó gyümölcsnek az „ujjai" olyan fürtöt alkotnak, ami egy kézhez hasonlít. Az ujjak száma 5 és 20 között mozog.

Buddha kezének több fajtája is van: eltérés az „ujjak" állásában mutatkozik. Egyes fajtáknál az „ujjak" szorosan egymás mellett vannak, másoknál viszont nyitott állapotban.Desszertekben és sós ételekben is egyaránt használják.

8. Jabuticaba vagy zsabotikába

A gyümölcs különlegességét az adja, hogy közvetlenül a fa törzsén és vastag ágain nő. Brazília délkeleti részén őshonos.

Felhasználása a szőlőhöz hasonló, a világ egyes részein borok és likőrök készülnek belőle.

Nem véletlenül hívják Aborele szőlőnek is.

9. Kalamondin

A kalamondin Ázsiában őshonos, a legjobban a lime és a narancs keverékeként írható le. Illata erős, citrusos, sokkal több gyümölcslé van benne, mint a hagyományos lime-ban.

10. Monstera Deliciosa vagy könnyezőpálma termése

A könnyezőpálma termésének zöld, pikkelyes külseje kemény és nem ehető. Viszont a fehér húsa annál inkább. Textúrája és íze hasonlít az ananászéhoz.

Csak teljesen érett formában szabad fogyasztani, mivel éretlenül irritációkat válthat ki, számos káros hatása lehet.

11. Rollinia Deliciosa vagy Birbia

A birbia első ránézésre nem tűnik gyümölcsnek. Az érés során sárga színe a tüskék megjelenése helyén feketévé változik; nem túl vonzó és bizalomgerjesztő. A gyümölcshús persze már más kérdés:

kissé olyan íze van, mint a citromos habcsóknak.

Mivel csak rövid ideig eltartható, ezért nagyon nehéz friss formában rálelni.

12. Santol vagy szandol

A santol egy szintén szokatlan gyümölcs: rendkívül vastag a héja, a húsa fehér. Íze egyszerre édes és savanyú. A gyümölcs húsa szorosan rátapad a magokra, amely megnehezíti a fogyasztást, ugyanis a magokat nem szabad lenyelni.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: