Ez a tészta nem hizlal, akár több tányérral is ehetünk belőle

cukkinitészta
Vágólapra másolva!
Dönthetünk úgy, hogy elengedjük a hagyományos tésztákat, de persze nem kell feltétlenül kizárni. Viszont érdemes néha felhígítani a szénhidrátfogyasztást és zoodles-t csinálni ebédre. Hogy mi a zoodles? Cukkiniból vagy tökből készített „tészta" (zucchini+noodles=zoodles), amelynek számos előnye van a hagyományossal szemben.
Vágólapra másolva!

Kezdjük azzal, hogy gluténmentes, mivel 100%-ban cukkini. Úgy készítik, hogy megmossák az említett zöldséget és vékony, tésztaszerű csíkokra vágják. Mivel teljesen gabonamentes, így kevesebb a kalória is benne.

Tehát nemcsak egy gluténmentes diétában állja meg a helyét, de akkor is egy jó alternatíva, ha fogyókúrázunk.

A cukkini antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, mint a C-vitamin, a béta-karotin, a mangán, a zeaxantin és a lutein. Mindez hasznos a szem egészségének fenntartása szempontjából.

Mivel számos egészségügyi előnye van és kalóriában sem bővelkedik, sokkal többet ehetünk belőle büntetlenül, mint a hagyományos tésztából.

Mivel alacsony a szénhidráttartalma, ezért akik ilyen étrendre vannak kényszerítve, azoknak is jó opció. Noha a hagyományos tésztában több a fehérje, nincs benne annyi tápanyag, mint a „cukkinitésztában", amely ráadásul még rostban is gazdag.

Próbáljuk ki!

Forrás: Shutterstock

Sajtos zoodles

Hozzávalók:

  • 1 nagy cukkini
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál krémsajt
  • 1 gerezd összetört fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 20 g reszelt parmezán sajt
  • petrezselyem és még több sajt megszórni

Elkészítés:
Vágjuk a cukkinit vékony, tésztaszerű csíkokra.
Melegítsük elő az olívaolajat egy serpenyőben. Öntsük bele a cukkinit és a fokhagymát.
Főzzük 3-5 percig.
Adjuk hozzá a krémsajtot, a sót és a borsot. Dolgozzuk jól össze.
Keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd amint megolvadt, tálaljuk sajttal és petrezselyemmel megszórva.