A Magyar Ízek Utcájába jönnek Magyarország tortái

Kicsi Gesztenye
Vágólapra másolva!
Az augusztus 20-ai ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját.
Vágólapra másolva!

A Magyar Ízek Utcája idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Lesz egyebek mellett puliszka Pusztinából,

öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról. Mindemellett azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik.

A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.

Tóth Norbert cukrászmester, Magyarország tortájának, a Boldogasszony csipkéjének készítője elmondta: tortája minden rétegében megtalálható a málna, amelyet azért választott, mert azt sokan szeretik és jól lehet hozzá párosítani az ízeket.

Magyarország cukormentes tortája: Kicsi Gesztenye Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Magyarország cukormentes tortája pedig a Cappella cukrászda Kicsi Gesztenyéje lett, amely szeletenként 204 kalóriát tartalmaz. A készítője, Gyuris László azt mondta:

a versenyt kétszer kellett megnyerniük, mert nemcsak a zsűrit, hanem a dietetikusokat is meg kellett győzniük.

A rendezvényen átadták a Magyar Pékszövetség Szent István-napi kenyérversenyének díjait is. Három kategóriában díjazták a versenyzőket: innovatív kenyér, rozskenyér és Szent István-napi búzakenyér. A 2019-es év Szent István-napi kenyere a Szerencsetarsoly lett, amelyet a Pedró Pékség készített.

Ugyanez a pékség nyerte meg az innovatív kategóriát is. A rozskenyér kategóriát a beregi rozskenyér nyerte.

A központi rendezvénysorozat idén is több napos lesz. A Mesterségek Ünnepe már augusztus 17-én elkezdődik a budai Várban, míg a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt augusztus 18-án, vasárnap nyílik meg és három napon át várja a látogatókat. Lesznek gyerekprogramok és koncertek is.