Ezért a bors a fűszerek királya

2019.08.07. 10:24

A fekete bors a trópusokon őshonos cserje, amelynek csonthéjas termését szüretelés után a napon szárítják ki. Egy rendkívül népszerű fűszer, amelyet a világ különböző konyháiban használnak. Sokan azonban nem tudják, hogy számos egészségügyi előny is kapcsolódik a nevéhez. Hiába kicsi a bors, nemcsak erős, hanem tápanyagokban gazdag is. Nem véletlenül hívják a fűszerek királyának és használják az ajurvédikus gyógyászatban; erős és jótékony vegyületeket tartalmaz.

Kicsi a bors – és tényleg erős!

A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek sejtkárosodást okozhatnak. A szervezetben ezek természetes úton keletkeznek, például akár emésztés vagy edzés hatására is. Ezek azonban súlyos egészségügyi károsodást okoznak, mint szívbetegségek, rák, gyulladás, korai öregedés stb.

A fekete borsban lévő piperin vegyületnek azonban erős antioxidáns tulajdonságai vannak.

Az antioxidánsok a kiegyensúlyozott étrend részei, segíthetnek megelőzni a szabad gyökök káros hatásait. Ám a piperin hatékony

a gyulladások elleni küzdelemben is.

Sőt, a tudósok úgy vélik, hogy lehetnek rákellenes tulajdonságai is. Ezt egyelőre csak laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyították, így még több kutatásra van szükség a témában.

A bors jól kiegészíti a kardamomot, a köményt, a fokhagymát, a citromhéjat és a kurkumátForrás: Food.News

Csökkentheti az étvágyat és a koleszterinszintet

Az Endocrine folyóiratban közzétett tanulmány szerint 86 túlsúlyos embert követtek végig nyolc héten keresztül. Többek között piperint adtak hozzá az étrendjükhöz, és az eredmények azt mutatták, hogy javult az inzulinérzékenységük. Tehát a kutatók szerint a piperin még a vércukorszintre is hatással lehet.

Emellett csökkentheti a koleszterinszintet, az étvágyat, fokozhatja az agy és a bél egészségét.

A jó és a rossz bélbaktériumok egyensúlyának felbomlása krónikus betegségeket idézhet elő. Viszont az előzetes kutatások szerint a fekete bors növelheti a bélben lévő jó baktériumok számát.

Jól kiegészíti a fokhagymát

A bors egy rendkívül sokoldalú fűszer, jól illik az avokádós pirítóshoz, a főtt zöldségekhez, a mártásokhoz, a halhoz,

a húsokhoz, különösen a baromfihoz,

a tésztához, a salátákhoz, a rántottához és a levesekhez is. Jól kiegészíti a kardamomot, a köményt, a fokhagymát, a citromhéjat és a kurkumát.

Forrás: Norecipes

Fekete borsos marha hagymával

Hozzávalók:

  • 6 g egész fekete bors
  • 300 g marhahús, kockára vágva
  • 2 evőkanál osztrigaszósz
  • 1 evőkanál bor
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál burgonyakeményítő
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 140 g hagyma, apróra vágva
  • 85 g kaliforniai paprika, apróra vágva
  • 12 g fokhagyma, összetörve

Elkészítés:

Törjük össze a fekete borsot egy mozsárban.
Egy tálban forgassuk össze a marhahúst, a fekete bors nagy részét, az osztrigaszószt, a bort, a szójaszószt, a burgonyakeményítőt és a szezámolajat.
Legalább 15 percig, legfeljebb 12 óráig pihentessük a pácban.
Melegítsük fel a növényi olajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg a marhahúskockákat, amíg aranybarnák lesznek.
Öntsük bele a hagymát, a paprikát, a fokhagymát és forgassuk át.
Amint a hagyma átlátszóvá válik, vegyük le a tűzről.
Tálaljuk rizzsel és szórjuk meg a megmaradt fekete borssal.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: