Kilenc ok, ami miatt a sárgadinnye jót tesz nekünk

sárgadinnye receptötlet
Sárgadinnye sóval és borssal
Vágólapra másolva!
A sárgadinnye Ázsiából származik, már az egyiptomiak és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Nem is csoda, hiszen azon túl, hogy édes és finom, meglehetősen magas a víztartalma, így hozzájárul a megfelelő hidratáláshoz. Kevés kalória és sok tápanyag van benne, ami tökéletes nyári gyümölccsé teszi.
Vágólapra másolva!

Hogyan válasszunk sárgadinnyét?

Leginkább a súlya és az illata alapján. Fontos, hogy a héja ép és egészséges legyen, ha repedéseket vagy foltokat látunk rajta, akkor inkább válasszunk másikat. Tegyünk így akkor is, ha nyomásra puhának érezzük.

Amennyiben az orrunkra hagyatkozunk, azt válasszuk, amelynek édes az illata.

Hűtőben maximum öt napig tárolhatjuk, ha még nem vágtuk fel, viszont, ha már megkezdtük, akkor három napnál semmiképp se tovább.

A sárgadinnye sóval és borssal megszórva is finom Forrás: Epicurious

Miért érdemes fogyasztani?

  1. Mivel káliumban gazdag gyümölcs, segít szabályozni a magas vérnyomást.
  2. A benne lévő A-vitamin megóvja a szem egészségét.
  3. Segíti a fogyást.
  4. Rosttartalma miatt képes szabályozni a vércukorszintet.
  5. C-vitamin-tartalmának köszönhetően hozzájárul az immunrendszer egészségéhez.
  6. A víz és a rost miatt székrekedés ellen is kiváló.
  7. Ellazítja az idegeket és az izmokat.
  8. Öregedésgátló tulajdonságai miatt a bőr ragyogóvá válik.
  9. Erősíti a hajat és a körmöket a benne lévő B-vitamin miatt.

Fogyasztható önmagában és...

A sárgadinnye is viszonylag sokoldalú, ezért számos módon beilleszthető az étrendbe. Csinálhatunk belőle szorbét, frissítő salátát, turmixot, összekeverhetjük joghurttal vagy más gyümölcsökkel, és lehet desszertek alapanyaga is.

Ha begyújtjuk a grillt, akkor se feledkezzünk meg róla, hiszen grillezve is isteni, illetve finom, hűs leves vagy mártás, de akár lekvár és szörp is készülhet belőle.

Kattintson a képre a galériáért! 10 sárgadinnyerecept-ötletet is mutatunk!

sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet
sárgadinnye receptötlet

Sárgadinnye-semifreddo

Krémes, olasz édesség.

Hozzávalók:

  • 450 g apróra vágott sárgadinnye
  • 68 g cukor
  • ¼ csésze grappa
  • 1 teáskanál gránátalmaszirup
  • egy csipet só
  • 5 tojássárgája
  • ¾ csésze tejszín

Elkészítés:
Béleljünk ki folpackkal egy kenyértepsit.
Pürésítsük a dinnyét a cukor 1/3-ával, a grappával, a sóval és a gránátalmasziruppal egy aprítógép segítségével.
Öntsük át egy hőálló edénybe, és keverjük hozzá a tojássárgáját.
Tegyük az egészet egy lábas forrásban lévő víz fölé, és hevítsük körülbelül 8 percig. Közben folyamatosan keverjük.
Amint letelt az idő, tegyük egy hideg vízzel teli tálba, és keverjük tovább 6 percig.
Ezután verjük fel a tejszínt a maradék cukorral egy tálban, majd keverjük hozzá óvatosan a dinnyés keverékhez.
Öntsük a kenyértepsibe, és tegyük a fagyasztóba 5 órára.
Tálaljuk egy forró nyári napon.

Forrás: epicurious

Dinnyeszószos tészta

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál sózatlan vaj
  • 56 g szeletelt, hasaljaszalonna
  • ¼ csésze apróra vágott mogyoróhagyma
  • 3 csésze apróra vágott sárgadinnye
  • ½ csésze tejszín
  • egy csipet só
  • egy csipet frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál majoranna
  • 1 csomag spagetti
  • ¼ csésze reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
Főzzük ki a tésztát a szokott módon.
Egy evőkanál vajon pirítsuk meg a szalonnát – körülbelül 3-4 perc. Adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk meg azt is.
Adjuk hozzá a maradék vajat, majd amikor elolvadt, akkor a dinnyét. Főzzük 8-10 percig.
Sózzuk, borsozzuk, és öntsük hozzá a majorannát.
Amint a mártás krémes lesz, vegyük le a tűzről.
Keverjük hozzá a sajtot és a tésztát.
Tálaljuk az egészet fekete borssal és reszelt sajttal megszórva.