Együk ezt, ha egészséges bőrt szeretnénk

2019.08.02. 18:00

A szakértők szerint az A-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával csökkenthető a bőrrák kockázatának kialakulása. Az erről szóló tanulmányt 2019 júliusában tették közzé az American Medical Association Dermatology folyóiratban.

A különböző szervek zökkenőmentes működéséhez szükségünk van A-vitaminra: különösen a szem védelme és a látás egészségének fenntartása érdekében. 

Emellett az A-vitamint összefüggésbe hozták a bőr egészségével is: segíthet visszaszorítani a bőrproblémák és pattanások kialakulását. 

Sőt, segíthet fenntartani az immunitást, illetve csökkentheti a bőrrák kockázatának kialakulását a kutatók szerint – szemben egy A-vitaminban alacsony étrenddel.

A különböző szervek zökkenőmentes működéséhez szükségünk van A-vitaminraForrás: Shutterstock

Az erről szóló tanulmányt 2019 júliusában tették közzé az American Medical Association Dermatology folyóiratban. A kutatást a Brown Egyetem kutatói végezték. Két hosszú távú vizsgálat adatait tanulmányozták át, 

és megtalálták az összefüggést az A-vitamin és a bőrrák csökkent kialakulási esélye között. 

A kutatók bizakodók az eredményeket illetően, viszont további vizsgálatokra van szükség még a témában.

Mit lehet tudni az A-vitaminról?

Az A-vitamin egy a zsírban oldódó vitaminok közül, számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható; különösen a piros és narancsszínűekben. A pritaminpaprika például nemcsak C-, hanem A-vitaminban is különösen gazdag. 

Aztán ott van még a spenót, amelyben az A-vitamin provitaminja, a karotin található meg, valamint a sütőtök, a sárgarépa és az édesburgonya is. 

Tehát a választék igen színes, már csak azt kell eldöntenünk, hogyan fogyasszuk.

Kezdhetjük a következő receptekkel!

Almás répasalátaForrás: Rachael Raymag

Almás répasaláta

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 1 zöld alma, vékony szeletekre vágva
  • 2 répa, felkarikázva
  • ½ csésze dió

Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a mézet, az olajat és a citromlevet.
Forgassuk össze az almát és a répát az öntettel, majd szórjuk meg dióval.

Édesburgonya-krémleves répávalForrás: Rachael Raymag

Édesburgonya-krémleves répával

Hozzávalók:

  • 900 g pézsmatök, aprítva
  • 450 g sárgarépa, apróra vágva
  • 450 g édesburgonya, apróra vágva
  • 2 hagyma, meghámozva, apróra vágva
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • só és bors
  • ¼ csésze tökmag
  • 3 evőkanál apróra vágott, szárított áfonya
  • 3 evőkanál apróra vágott, friss zsálya

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Oszlassuk el a tök-, a sárgarépa- és a burgonyaszeleteket egy sütőpapírral kibélelt tepsin. Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, és süssük 25 percig.
Amint letelt az idő, és a zöldségek megpirultak, keverjük össze őket egy nagy lábasban 8 csésze vízzel. Forraljuk fel, és hagyjuk rotyogni 15 percig. Sózzuk, borsozzuk.
Egy közepes serpenyőben melegítsük fel a maradék olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a tökmagot.
Adjuk hozzá az áfonyát és a zsályát, és pirítsuk további 1 percig. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
Amikor felforr a leves, hagyjuk kihűlni, majd öntsük egy turmixgépbe, és dolgozzuk krémesre.
Tálaljuk az áfonyás keverékkel.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: