8 probléma, amit minden kávéfogyasztó ismer, és a megoldásuk

kávé
Vágólapra másolva!
Akik szeretik a kávét vagy egyszerűen már hozzászoktak, el sem tudják képzelni a mindennapjaikat nélküle. Hiszen felkelés után az első gondolatuk is hozzá száll. Viszont van néhány probléma, amit csak ők érthetnek. Vegyük például a gyomorfájást vagy az álmatlan éjszakákat. Szerencsére minden kávéból eredő problémára van megoldás.
Vágólapra másolva!

A kávé üres gyomorra történő fogyasztása gyomor- és bélproblémákat is okozhat: hasi görcsöt, puffadást és rohanást a mosdóba. Ez a koffein bélstimuláló hatásának köszönhető. A szakértők szerint ezt úgy lehet a legkönnyebben kivédeni,

ha bőségesen bereggelizünk, mielőtt elfogyasztanánk a nap első kávéját.

Mivel a minőségi kávé antioxidánsokat tartalmaz, ezért odafigyelve fogyasztva az egészséges táplálkozás része lehet.

Ha azonban túl sokat iszunk belőle, akkor megtapasztalhatjuk kevésbé jótékony hatásait is: például az álmatlan éjszakákat és a forgolódást.

Próbáljuk ki, hogy kettő óra után már nem iszunk kávét néhány napig, azután nézzük meg az éjszakáink minőségét.

A kávé üres gyomorra való fogyasztása gyomor- és bélproblémákat is okozhat Forrás: Shutterstock

Aki folyamatosan kávézik, azt is tapasztalhatja, hogy egy idő után növelnie szükséges az adagot. Ennek oka, hogy a koffein hatása a legtöbb embernél fokozatosan csökken.

A legjobb, amit tehetünk, nem az adag megnövelése, hanem az, hogy egy ideig abbahagyjuk a kávézást, esetleg lecsökkentjük az adagot és csak alkalmanként iszunk.

Ha azonban enyhe elvonási tüneteket tapasztalunk, mint a fejfájás vagy a szédülés, keressük fel orvosunkat. A szakértők szerint azonban ezek a panaszok néhány nap alatt megszűnnek.

Tudni kell továbbá, hogy a cukorhoz és az alkoholhoz hasonlóan az emberek szervezete a koffeinre is eltérően reagál.

Az emberek szervezete eltérően reagál a koffeinre Forrás: Shutterstock

Lehet, hogy egyik nap teljesen normálisan érezzük magunkat, a másik nap pedig idegesek vagyunk és remeg a kezünk. Ezt akkor tapasztalhatjuk, ha egy csésze, a szokottnál jóval erősebb kávéval vagy több csésze kávéval próbáljuk felébreszteni magunkat egy rossz éjszaka után.

Mégis érdemes a testünkre hallgatni és inkább lekorlátozni a kávét, ha remegés jelentkezik vagy gyorsan kezd verni a szívünk. Ez esetben igyunk sok vizet is!

És mit lehet tenni a rossz lehelet ellen? Nos, érdemes a táskánkban vagy az asztalunkon néhány leheletfrissítő cukorkát vagy rágót tartani. Ennyire egyszerű. Sajnos nincs rá semmilyen csodamódszer a mentolos cukorkán kívül.

Ha pedig a blúzunkra sikerült rácsöppenteni, a foltot próbáljuk szódával kiszedni, ám ha a laptopunkra vagy a billentyűzetre öntöttük rá, azonnal húzzuk ki a dugaljból és fordítsuk fejjel lefelé. Így ki tud folyni belőle. Persze azért érdemes egy hozzáértő szakemberrel is megnézetni.