Így lesz tökéletes az almás pite

almás pite
Vágólapra másolva!
Az almás pite a nyári almából a legfinomabb. Lehet próbálkozni a boltival is, de azt semmi sem tudja felülmúlni, ami a fáról pottyan a kosarunkba. Persze a tökéletességet nemcsak az almában, hanem a fűszerekben is érdemes keresni. Ó, és persze a tésztáról se feledkezzünk meg. A hagyományos mellett elkészíthető vegán és gluténmentes formában is.
Vágólapra másolva!
A tökéletes almás pite titka a töltelék fűszerezésében és az alma típusában rejlik. A nyári alma a legfinomabb! Forrás: Shutterstock

A tökéletes almás pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 és ½ csésze liszt
  • 1 csésze sózatlan vaj, kockára vágva
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 6-8 evőkanál jéghideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • ½ csésze cukor
  • ½ csésze barna cukor
  • 3 evőkanál hagyományos vagy gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • egy csipet gyömbér
  • egy csipet szerecsendió
  • 6-7 csésze kis ékekre vágott nyári alma
  • 1 evőkanál citromlé

A töltelék elkészítése:
Egy tálban keverjük össze a cukrokat, a lisztet és a fűszereket, egy másikban az almát és a citromlevet.
Dolgozzuk össze a két keveréket és tegyük félre.

A pitetészta elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót egy tálban.
Adjuk hozzá a vajat és dolgozzuk össze egy konyhai robotgéppel.
Folyamatos keverés mellett, fokozatosan adjuk hozzá a vizet.
Amikor a tészta összeállt, gyúrjuk néhány percig vagy amíg a felülete sima lesz.
Vegyük ketté, csomagoljuk be fóliába és tegyük egy órára a hűtőbe.
Amint letelt az idő, vegyük ki és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 5-10 percig.
Nyújtsuk ki őket és tegyük az egyiket pitetepsibe. Igazítsuk, nyomkodjuk bele.
Erre jön majd a töltelék, utána rá a másik tésztakorong.
Vágjuk le a felesleges tésztát, nyomjuk jól össze a széleket és süssük 40-45 percig vagy amíg aranybarna lesz.

A töltelék még finomabb, ha szerecsendiót és kardamomot is használunk hozzá Forrás: Shutterstock

Vegán pitetészta

Hozzávalók:

  • 2 csésze liszt
  • 1 és ½ evőkanál cukor
  • egy csipet só
  • ½ csésze plusz 2 evőkanál vegán margarin
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz

Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót egy nagy tálban.
Adjuk hozzá a kockára vágott, vegán margarint és dolgozzuk jól össze.
Keverjük össze egy másik tálban az olajat és a vizet, azután adjuk hozzá a lisztes keveréket és gyúrjuk össze.
Szedjük ketté, csomagoljuk be fóliába és hagyjuk 30 percet pihenni a hűtőben.
Amint letelt az idő, nyújtsuk ki, az egyiket tegyük a pitetepsibe és vágjuk le a feleslegesen kilógó széleket.
Töltsük meg a töltelékkel, tegyük rá a másik tésztakorongot, távolítsuk el a felesleget és süssük, míg aranybarna lesz.

Gluténérzékenyként sem kell lemondani a pite élvezetéről Forrás: Shutterstock

Gluténmentes pitetészta

Hozzávalók:

  • 2 csésze gluténmentes lisztkeverék
  • ½ csésze kókuszolaj
  • 1 tojás
  • 2/3 csésze víz
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, azután keverjük hozzá a kókuszolajat.
Öntsük hozzá a tojást és dolgozzuk jól össze.
Evőkanalanként adjuk hozzá a vizet és dolgozzuk össze.
Miután összegyúrtuk, szedjük ketté, nyújtsuk ki és az egyiket igazítsuk a pitetepsihez.
Töltsük fel a pitét a töltelékkel és illesszük rá a másik tésztakorongot.
Vágjuk le a kilógó széleket és süssük a pitét, amíg aranybarna lesz.