Elég gyakran takarítja a hűtőjét? Most kiderül, mikor kell

hűtő
Vágólapra másolva!
A hűtőszekrény belseje néha zavarba ejtő. Hiszen ez a konyha egyik leggyakrabban használt készüléke, gyakran kiömlik benne az étel, bepenészedik a zöldség, és ottfelejtjük a maradékot. Végül azt vesszük észre, hogy a kosz kezdi átvenni az uralmat a polcokon. Általában ilyenkor szoktunk cselekedni: kipakolunk és átválogatunk mindent, majd kitisztítjuk a hűtőt. De vajon még időben? Milyen gyakran kellene takarítani?
Vágólapra másolva!

A koszos felületek és a rossz szagok elkerülése érdekében legalább hetente érdemes áttörölni egy ronggyal a hűtő tálcáit és fiókjait. Vezessük be azt a szokást, hogy minden héten egyszer, bevásárlás után átnézzük a hűtőben lévő élelmiszereket és maradékokat.

Válogassuk ki őket, és töröljük át a polcokat, mielőtt bepakolnánk.

Ha valami kifolyik, kifröccsen, ne hagyjuk rászáradni, töröljük fel azonnal. Így nem keletkeznek rossz szagok a hűtőben, illetve nem kell izzasztó súrolásokba feledkezni. A hűtőszekrény külsejét is érdemes pár naponta áttörölni.

A koszos felületek és a rossz szagok elkerülése érdekében legalább hetente érdemes áttörölni egy ronggyal a hűtő tálcáit és fiókjait Forrás: Shutterstock

Miről szoktunk elfeledkezni?

A készülék tetejéről és aljáról. Ez az a két terület, amiről a leggyakrabban elfeledkezünk, pedig legalább havonta egyszer érdemes lenne ezt is áttörölni. Ha kihúzzuk a hűtőt, meg fogunk lepődni, mennyi szennyeződés van alatta.

Aztán ott vannak a tömítések is, amelyeket forró vízzel megnedvesített törlőronggyal töröljünk át. A vegyszereket inkább kerüljük, vagy használjunk természetes tisztítószereket.

Mi van még?

Ó, igen, a hőleadó rács a hűtő hátulján.

Funkciója: a hűtő megfelelően tudja leadni a hőt. Hogy ehhez a lehető legkevesebb energiát használja fel, tisztának kell lennie. Évente legalább kétszer-háromszor ellenőrizzük és portalanítsuk le.

Teljes körű takarítás?

Legalább havonta vagy kéthavonta egyszer pakoljuk ki az egész hűtőt, és takarítsuk ki töviről hegyire – főleg, ha a mindennapokban nem szánunk időt a kisebb szennyeződések eltűntetésére. Ha nem tudunk természetes tisztítószert beszerezni, akkor használjunk

vízzel hígított ecetet, amely anélkül fertőtlenít és szünteti meg a rossz szagokat, hogy káros vegyi anyagokat vinnénk élelmiszereink közé.

Amennyiben elkerülnénk a kellemetlen szagok kialakulását, tegyünk egy csésze szódabikarbónát a készülék belsejébe.