A koszos felületek és a rossz szagok elkerülése érdekében legalább hetente érdemes áttörölni egy ronggyal a hűtő tálcáit és fiókjait. Vezessük be azt a szokást, hogy minden héten egyszer, bevásárlás után átnézzük a hűtőben lévő élelmiszereket és maradékokat.
Válogassuk ki őket, és töröljük át a polcokat, mielőtt bepakolnánk.
Ha valami kifolyik, kifröccsen, ne hagyjuk rászáradni, töröljük fel azonnal. Így nem keletkeznek rossz szagok a hűtőben, illetve nem kell izzasztó súrolásokba feledkezni. A hűtőszekrény külsejét is érdemes pár naponta áttörölni.
A készülék tetejéről és aljáról. Ez az a két terület, amiről a leggyakrabban elfeledkezünk, pedig legalább havonta egyszer érdemes lenne ezt is áttörölni. Ha kihúzzuk a hűtőt, meg fogunk lepődni, mennyi szennyeződés van alatta.
Aztán ott vannak a tömítések is, amelyeket forró vízzel megnedvesített törlőronggyal töröljünk át. A vegyszereket inkább kerüljük, vagy használjunk természetes tisztítószereket.
Mi van még?
Ó, igen, a hőleadó rács a hűtő hátulján.
Funkciója: a hűtő megfelelően tudja leadni a hőt. Hogy ehhez a lehető legkevesebb energiát használja fel, tisztának kell lennie. Évente legalább kétszer-háromszor ellenőrizzük és portalanítsuk le.
Legalább havonta vagy kéthavonta egyszer pakoljuk ki az egész hűtőt, és takarítsuk ki töviről hegyire – főleg, ha a mindennapokban nem szánunk időt a kisebb szennyeződések eltűntetésére. Ha nem tudunk természetes tisztítószert beszerezni, akkor használjunk
vízzel hígított ecetet, amely anélkül fertőtlenít és szünteti meg a rossz szagokat, hogy káros vegyi anyagokat vinnénk élelmiszereink közé.
Amennyiben elkerülnénk a kellemetlen szagok kialakulását, tegyünk egy csésze szódabikarbónát a készülék belsejébe.