Tudta, hogy az uborka segít lefogyni?

uborka
Vágólapra másolva!
A nyárban az egyik legjobb dolog, hogy elkezdenek beérni a kerti finomságok, mint a paprika, a paradicsom vagy az uborka. Nincs is annál jobb, mint egy olyan paradicsomba harapni, aminek tényleg van íze. Így van ez az uborkával is. Imádjuk a friss nyári uborkát. Az pedig csak hab a tortán, hogy számos egészségügyi előnye van. Tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag, alacsony a kalóriatartalma és sok mennyiségű vizet, valamint rostot tartalmaz. Így ideális hidratáló és még a fogyókúrába is besegít.
Vágólapra másolva!

1. Magas a tápanyagtartalma

Az uborka gazdag forrása az antioxidánsoknak, a tápanyagoknak és a különböző fitokémiai anyagoknak.

A leginkább értékes része a héja és a magja.

Sok rostot, béta-karotint, C-, K- és A-vitamint, valamint kalciumot és vasat is tartalmaz.

2. Elősegíti a hidratációt

Az uborkának körülbelül a 96%-a víz, amely elősegíti a test hidratációját. A víz ugyanis elengedhetetlen a szervezet működéséhez. Részt vesz a tápanyagok szállításában, a hőmérséklet-szabályozásában és a kiválasztásban is.

Vagyis: a megfelelő hidratáltság a fizikai teljesítményt és az anyagcserét is befolyásolja.

Egy csésze uborka, ami körülbelül 104 gramm, mindössze 16 kalóriát tartalmaz Forrás: Shutterstock

3. Támogatja a fogyókúrát

Ennek egyik oka, hogy rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Egy csésze uborka, ami körülbelül 104 gramm, mindössze 16 kalóriát tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy rengeteg uborkát meg tudunk enni anélkül,

hogy extra kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe.

Saláták, szendvicsek és köretek kiváló alapanyaga lehet, bármikor lecserélhetjük rá a magasabb kalóriájú alternatívákat.

4. Csökkentheti a vércukorszintet

Számos állatokon és laboratóriumban végzett vizsgálat kimutatta, hogy az uborka segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

Emellett hatékonyan lép fel az oxidatív stressz ellen is.

Ennek ellenére további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy tényleges eredményeket tudjanak felmutatni.

5. Hatással lehet a székrekedésre

A dehidratáció a székrekedés egyik fő oka. Mivel az uborkának magas a víz- és a rosttartalma, ezért elősegíti a bélmozgást.

6. Könnyen hozzáadható az étrendhez

A ropogós és frissítő zöldség fogyasztható nyersen, savanyítva vagy kovászolva a salátáktól a szendvicsekig. Snackként is szóba jöhet egy kis humusszal, olívaolajjal és sóval.

Sőt, egy kis kreativitással az uborka sokféleképpen élvezhető: uborkacsipsz, thai uborkasaláta, epres-lime-os-uborkás-mentás víz, uborka- és mentaszorbé, grillezett kecskesajt uborkával stb.

Próbálja ki a következő recepteket!

Uborkasaláta fetával és olajbogyóval Forrás: The Kitchn

Uborkasaláta fetával és olajbogyóval

Hozzávalók:

  • ½ csésze magozott, félbevágott olívabogyó
  • ½ csésze kockára vágott fetasajt
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy édeskömény
  • frissen őrölt fekete bors
  • 6 kerti uborka
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve

Elkészítés:
Keverjük össze az olajbogyót, a fetát és az olívaolajat egy tálban.
Sózzuk, borsozzuk.
Készítsük elő az édesköményt a videóban látható módon, azután vágjuk apróra és keverjük hozzá az uborkával, a citromhéjjal és a citromlével együtt.
Forgassuk jól össze.

Pirított uborka magvakkal Forrás: The Kitchn

Pirított uborka magvakkal

Hozzávalók:

  • 6 kerti uborka
  • 1 teáskanál fehér szezámmag
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál koriandermag
  • egy csipet pirospaprika-pehely
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Vágjuk vékony szeletekre az uborkát, szórjuk meg egy csipet sóval és tegyük félre.
Pirítsuk meg a szezámmagot egy serpenyőben, majd a köményt és a koriandert is.
Öntsük egy darálóba vagy egy mozsárba és törjük össze.
Keverjük hozzá a pirospaprika-pelyhet.
Töröljük szárazra a serpenyőt, majd melegítsük fel az olajat. Pirítsuk meg az uborkákat – körülbelül 4 perc.
Tálaljuk a fűszerkeverékkel.