Ha így tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, később romlanak meg

banán
Vágólapra másolva!
Néha megesik, amikor a gazdálkodók piacán járunk, hogy túlzásokba esünk. Meglátjuk a sok friss zöldséget és gyümölcsöt, és egyszerűen nem tudunk ellenállni nekik – túllövünk a célon a mennyiséggel. Csak otthon jövünk rá, hogy ez a sok minden bizony nem fog elfogyni egyik napról a másikra, ezért mindent beteszünk a kamrába vagy a hűtőbe. És reménykedünk, hogy nem megy tönkre egyhamar. De ahogy mondani szokták: a remény hal meg utoljára. Ehelyett inkább változtassunk tárolási szokásainkon, hogy minél tovább maradjanak frissek a zöldségek és a gyümölcsök.
Vágólapra másolva!

A puha sárgarépa nem túl gusztusos

A sárgarépának ropogósnak kell lennie. Ezért, amint megvesszük vagy kihúzzuk a földből, szedjük le róla a zöld részt, mert ez csak elszívja a nedvességet a gyökérből.

Így sem friss, sem finom nem lesz.

Tegyük egy zip lock tasakba, de ne zárjuk le. Ne tároljuk nedves helyen és ne mossuk meg – csak rögtön felhasználás előtt. Ha nedvesség éri, hamarabb megromlik.

Hogy az uborka ne levesesedjen meg, szárazon kell tartani Forrás: Shutterstock

Az uborka levesessé válik, ha nem jól tároljuk

Ha sok uborkát veszünk, időről időre érdemes átnézni a kupacunkat, és kidobni belőle a meglevesesedett darabokat. Csak elrontják a többit is. Hogy ne romoljon meg, szárazon kell tartani.

Vegyük ki a műanyag csomagolásból, azután bugyoláljuk be papírtörlőbe és tegyük egy zacskóba, amit még véletlenül se zárjunk le.

A kamra helyett inkább tegyük a hűtőbe – mondjuk a zöldséges fiókba.

A fűszernövények is frissen jók

Először jól mossuk és szárítsuk meg egy papírtörlővel. Töltsünk vizet egy befőttesüveg aljára és tegyük bele a fűszernövényeket. Tegyünk rá műanyag zacskót, gumizzuk rá a befőttesüveg szájára, és tegyük a hűtőbe.

Érdemes néhány naponta ellenőrizni és kicserélni a vizet.

Ez a tipp a menta, a koriander és a petrezselyem esetén használatos. A bazsalikomot ugyanúgy befőttesüvegbe tesszük, de kint lehet hagyni a pulton. Csak ne érje közvetlen napfény.

A rozmaringot, a kakukkfüvet és a zsályát csavarjuk bele nedves törlőkendőbe, és tegyük egy zárt műanyag zacskóba.

Ami már romlásnak indult, dobjuk ki a kupacból Forrás: Shutterstock

Így nem lesznek nyálkásak a zöld leveles zöldségek

Mielőtt bármit is csinálnánk, először fésüljük át a kupacot. Ha vannak közte olyan levelek, amelyek már romlásnak indultak,

akkor azokat dobáljuk ki.

Ezután alaposan mossuk és szárítsuk meg. Szórjuk őket egy papír törlőkendőre, tegyünk a tetejére egy másikat, azután tekerjük fel és gumizzuk össze.

Éretten jó a paradicsom

A paradicsomot szobahőmérsékleten kell tartani, hogy az érési folyamat ne álljon le.

Csak hagyjuk a pulton néhány napig, hogy elérjék a legfinomabb állapotukat.

Ezután azonban már érdemes a hűtőbe tenni, hogy lelassítsuk a romlást.

A lédús citrom halála

Ha a pulton hagyjuk őket, sokkal kevesebb ideig maradnak frissek, mintha beletesszük egy jól záródó zacskóba, és a hűtőben tartjuk.

Egy hétnél tovább ne tároljuk Forrás: Shutterstock

Így marad friss a spárga

Ugyanúgy kell eljárni, mint a gyógynövényekkel. Töltsünk egy pohár aljára egy kis vizet, tegyük bele a spárgát, rakjunk rá egy műanyag zacskót, és tegyük a hűtőbe. Néhány naponta érdemes ránézni és kicserélni a vizet.

Egy hétnél tovább azonban ne tároljuk így, inkább fogyasszuk el.

A zeller ropogósan jó

A trükk: csomagoljuk a fejét alufóliába, majd tegyük be a hűtőbe. Ennyire egyszerű.

A bogyós gyümölcsök esetén a piros a kedvenc színünk

A bogyós gyümölcsök hamar megpenészednek vagy elvesztik nedvességtartalmukat, és összezsugorodnak. Hogy ezt megakadályozzuk, először mossuk meg ecetes vízzel (egy rész ecet, három rész víz), hogy a baktériumok lejöjjenek róla, azután öblítsük át folyó víz alatt.

Szárítsuk meg papírtörlővel, majd tegyük egy műanyag dobozba.

Minél nagyobb, annál szellősebben lesznek benne a bogyók, és annál tovább maradnak frissek. Arról nem beszélve, hogy így kevésbé valószínű, hogy bepenészednek. Tegyünk rá egy papírtörlőt, de a dobozt ne zárjuk le.

A hideg hatására lelassul az érési folyamat Forrás: Shutterstock

Ki szereti a túlérett banánt?

Ha nem szeretnénk barna, mancsos banánt enni, akkor egyszerűen tegyük be őket a hűtőbe. A hideg hatására lelassul az érési folyamat.

Ne feledjük: még így is csak pár napunk van, mielőtt a gyümölcs tönkremenne.

Friss és édes kukorica

Ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor ne szedjük le róla a leveleket, hanem tegyük egy műanyag zacskóba, majd a hűtőbe.