A konyharuha veszélyesebb, mint hinnénk

Vágólapra másolva!
Ne várjunk túl sokat két konyharuha lecserélése és kimosása között. A legtöbben teljesen elfeledkezünk róla és csak a legvégső esetben dobjuk a mosógépbe. Ami baj. A konyharuha ugyanis az egyik legpiszkosabb dolog a konyhában.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság vizsgálata kimutatta, hogy a háztartásokban lévő konyharuháknak legalább a fele penészt és baktériumokat (E. coli és Staphylococcus aureus) is tartalmaz.

Ez annak köszönhető, hogy magába szívja a nedvességet, így tökéletes élőhelyet biztosít ezek számára.

Arról nem beszélve, hogy a konyharuhát gyakran csak ledobjuk a pultra és otthagyjuk, ahelyett, hogy kiterítenénk, hagynánk kiszáradni.

Amennyiben a konyharuha nyers hússal vagy hallal érintkezik, akkor azonnal a mosógépbe kell dobni Forrás: Shutterstock

A kérdés tehát: milyen gyakran kell lecserélni és kimosni a konyharuhát, hogy elkerüljük a baktériumok elterjedését? Ez attól függ, mire használjuk. Hogy megtöröljük benne a kezünket? Vagy hogy feltakarítsuk vele a kiömlött vizet és egyéb élemiszermaradékokat?

Ha csupán a kezünket töröljük meg benne, akkor három-négynaponta cseréljük le,

ha azonban ezzel mossuk le a tűzhelyet, takarítjuk meg a vágódeszkát, töröljük tisztára a nedves edényeket stb., akkor ajánlott naponta lecserélni.

Amennyiben a konyharuha nyers hússal vagy hallal érintkezik, akkor azonnal a mosógépbe kell dobni.