Vajon mi lehet a gyoza? Eszik vagy isszák?

Vágólapra másolva!
Gyozát készíteni nem túl egyszerű, de az biztos, hogy megéri. Főleg, ha sörimádónak tartjuk magunkat, ugyanis isteni hozzá a sör. Amennyiben szeretnénk élvezni az étel ízét, kísérőnek olyan sört válasszunk, aminek nincs hosszú utóíze.
Vágólapra másolva!
Egy tál friss gyoza Forrás: Asahi

Gyoza

A receptet hazánk egyik legismertebb japán séfje, Maki Stevenson állította össze az Asahinak.

Hozzávalók a tésztához:

  • 467 g liszt
  • 1 csésze forró víz
  • 1 evőkanál kókuszolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 400 g darált sertéshús
  • 2-3 zöld újhagyma, aprítva
  • 1 kis csokor metélőhagyma
  • 1 evőkanál gyömbérlé
  • 1 evőkanál vodka
  • 2 teáskanál só
  • 1 loccsantásnyi japán szójaszósz
  • fekete bors
  • 2 evőkanál szezámolaj

Elkészítés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit evőpálcikával, amíg össze nem állnak.
Dagasszuk kézzel az asztalon, amíg egyenletesen simává nem válik.
Csomagoljuk fóliába és hagyjuk pihenni fél vagy egy órát.
Keverjük össze a töltelékhez való alapanyagokat és hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
Válasszuk négyfelé a tésztát, gyúrjunk belőle kis labdákat, nyújtsuk őket vékonyra, majd pihentessük kicsit, mielőtt a kerek sütikiszúróval formára vágjuk.
Töltsük meg a töltelékkel a tésztákat és formázzuk félhold alakúvá őket.
Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben és rendezzük el benne a félholdakat.
Süssük barnára a gyozák alját, majd öntsünk annyi vizet a serpenyőbe, hogy a tésztát a harmadáig ellepje.
Fedjük le a serpenyőt, hagyjuk, hogy a gyoza megfőjön, és majdnem az egész víz elpárologjon.
Mindeközben keverjnük össze 1 csészényi keményítőt 1 és ½ evőkanál vízzel.
Öntsük az egészet a gyozákra középről indulva, majd rázogassuk a serpenyőt oly módon, hogy eloszlassuk a keményítős vizet a tésztán.
Forgassunk hozzá a szezámolajat a tésztához és süssük addig, míg a gyoza széle szép ropogós, legyező formájú nem lesz.
Borítsuk a gyozákat egy tálra.
Fogyasszuk a kedvenc sörünkkel.