Ezért szeretjük a szedret. És ezért kellene többet ennünk belőle

júniusi gyógynövény
A szederlevelet hasmenés, illetve cukorbaj ellen használják. Gyomorerősítő és vizelethajtó hatású. Tea készül belőle.
Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődik a szeder szezonja, amely augusztustól októberig tart. Persze már most is lehet találni pár érett szemet a kertben. Évezredek óta szívesen fogyasztják mert azon túl, hogy kiváló alapanyag a konyhában, számos jótékony hatása is van.
Vágólapra másolva!

Egy csésze szeder biztosítja a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség legalább felét. Miért jó ez? Azért, mert a C-vitamin segít növelni az immunitást,

megőrzi a bőr egészségét,

szükséges a kollagén előállításához, elősegíti a sebgyógyulást, illetve a küzdelmet a szabad gyökök ellen.

Kattintson a képre a galériáért!

szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel
szedres étel

Sőt, egy csésze friss szeder körülbelül 60 kalóriát és 8 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi mennyiség egyharmadát fedezi. A rostok elősegítik a súlycsökkenést és hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Emellett táplálja a bélben lévő hasznos baktériumokat is.

Antioxidánsai segítenek megakadályozni a kognitív hanyatlást, K-vitamin-tartalma pedig támogatja a csontok egészségét.

A benne lévő mangán szintén fontos a csontfejlődés és regenerálódás szempontjából. Mivel alacsony a cukor- és magas a rosttartalma segíthet szabályozni a vércukorszintet is.

Mivel rendkívül sokoldalú gyümölcs fogyaszthatjuk önmagában, a zabpehely, a különböző joghurtok, saláták és gabonafélék mellé.

Megízesítheti a pudingunkat, kiváló fagylalt, lekvár, krém és turmix készíthető belőle. Ha mézzel és gyömbérrel együtt egy kicsit megpirítjuk, majd mártást készítünk belőle, finom feltétje lesz a palacsintának és a gofrinak. De akár néhány szemet belekeverhetünk a palacsinta, a muffin vagy a piskóta tésztájába is.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Forrás: Serious Eats

Szederfagylalt

Hozzávalók:

  • 5 csésze szeder
  • 1/3 csésze víz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csésze cukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 4 csésze joghurt

Elkészítés:
Egy konyhai aprítógépben pürésítsük a szedret, a vizet és a citromlevet.
Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd dolgozzuk össze.
Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot és a szedret. Tegyük egy edénybe, majd a fagyasztóba 2-4 órára.