Sokat szorong? Stresszes a munkája? Ilyen teát igyon

matcha coffee
Vágólapra másolva!
A matcha tea a zöld tea egyik fajtája, amelyet por formájában már különböző süteményekben, fagylaltokban, de még a reggeli kávéhoz is felhasználják. Jótékony egészségügyi hatásai és enyhén földes íze van. Japánban már régóta a teaszertartás része.
Vágólapra másolva!

A zöld teához hasonlóan a matcha is a Camellia sinensis növényből készül, azonban más módon termesztik,

és a tápanyagprofilja is egyedülálló.

Hogy megóvják a közvetlen napfénytől, a gazdálkodók csak 20-30 nappal a betakarítás előtt fedik fel a teafüvet. Így megnövekszik a klorofilltermelés, az aminosavtartalom, és a színe is sötétebb lesz a növénynek.

Miután betakarították a tealeveleket, a szárakat eltávolítják, majd a leveleket finom porrá őrlik.

Ez tartalmazza az összes levélből származó tápanyagot, illetve több koffein és antioxidáns van benne, mint a hagyományos zöld teában.

A matchának egyedülálló a tápanyagprofilja Forrás: Shutterstock

Jó szorongás ellen?

A hosszú munkaidő és a szoros határidők gyakran stresszhez, folytonos aggódáshoz, szorongáshoz vezethetnek. Ha túl sok stressz ér, fontos, hogy kezeljük ezt valahogy. Például pihenéssel, egy kiegyensúlyozott étrenddel vagy matchatea-fogyasztással.

A Journal of Functional Foodsban megjelent tanulmány szerint ugyanis a matcha csökkenti a szorongást.

A vizsgálatokat egereken végezték; a matchapor nyugtató hatással volt rájuk: a dopamin D1 receptorokat és a szerotonin 5-HT1A receptorokat érintve.

– mondta Yuki Kurauchi, a tanulmány vezetője, a japán Kumamoto Egyetemen tanára.

Milyen egészségügyi hatásai vannak még?

A matchának több egészségügyi előnye is ismert már, amely a benne lévő antioxidánsoknak köszönhető. Többek között fokozza az anyagcserét, égeti a kalóriát, méregtelenít – természetesen és hatékonyan –, illetve nyugtatja az elmét és ellazítja a testet. Emellett javítja a hangulatot és növeli a koncentrációt, valamint csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet.

Az antioxidánsok olyan kémiai vegyületek, amelyek megakadályozzák az öregedést és a krónikus betegségek kialakulását.

A máj létfontosságú az egészség szempontjából, és központi szerepet játszik a toxinok kiválasztásában, a gyógyszerek és a tápanyagok feldolgozásában. Néhány tanulmány megállapította, hogy

a matcha segíthet megvédeni a máj egészségét is.

Persze még mindig zajlanak a matcha teát érintő kutatások, de az eddig elért eredmények alapján a szakértők azt mondják: fogyasszuk rendszeresen, és élvezzük a jótékony hatásait. A matcha az egészséges táplálkozás szerves részévé nőheti ki magát.