Tudta ezt a petrezselyemről?

petrezselyem
Vágólapra másolva!
A petrezselyem is pont olyan megosztó alapanyag, mint a kapor: egyesek imádják, mások utálják. Pedig az ismert növény nemcsak az íze miatt hasznos a konyhában, hanem a hozzá kapcsolódó egészségügyi előnyök miatt is. Ha eddig utálta a petrezselymes krumplit, akkor a cikk végére talán megszereti.
Vágólapra másolva!

A petrezselyemzöldet összefüggésbe hozták a mellrák elleni küzdelemmel, illetve a

testben előforduló gyulladások visszaszorításával.

Mindez magas az antixodiáns-, a C-, az A- és az E-vitamin-tartalmának köszönhető.

A benne lévő A-vitamin biztosítja a szem egészségét Forrás: Reader's Digest

Mindössze 10 szál petrezselyemzöld elegendő K-vitamint tartalmaz a napi szükséglet fedezéséhez. Ez a vitamin pedig hozzájárul a csontok egészségéhez. Sőt, mivel magas a C-vitamin-tartalma, amely segíti a testben a kollagén termelését, ezért hozzájárul a ráncok kialakulásának megelőzéséhez.

Továbbá csökkenti a puffadást, segíti az emésztést, frissíti a leheletet és segít elfedni a rossz szagokat – különösen a hagymáét vagy a fokhagymáét.

A benne lévő A-vitamin biztosítja a szem egészségét, megakadályozza annak kiszáradását, emellett harcol az éjszakai vakság és a szürkehályog kialakulása ellen.

Persze nemcsak a főtt krumplit egészíti ki jól, hanem a salátákat, a leveseket és a gyümölcsturmixokat is.

Persze mártáshoz is kiváló: keverjen össze egy kis fokhagymát, sót, borsot, vörösborecetet, olívaolajat és apróra vágott petrezselymet, majd adja hozzá a főtt vagy a grillezett húsokhoz.